Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  29.06.2017 10:07:45

ECB: Inflace pod drobnohledem


Eurozóna zažívá ekonomické oživení - že se můžeme bavit o jakési růstové dichotomii, je sice pravda, o tam ale až někdy příště - a navzdory tomu, že inflační tlaky i nadále zůstávají poměrně utlumené, působí ECB jako spokojená centrální banka. Asi nejdůležitější je fakt, že podle Maria Draghiho vyhrála svůj boj s deflací. Eurozóně tedy už nehrozí cenový propad. Co se týče samotného procesu reflace, tak zde byly vytvořeny pevné základy. A třebaže existují jisté příčiny, které zpomalují návrat inflace ke dvěma procentům, tak tyto příčiny by měly být pouze přechodného charakteru. ECB proto celkem sebejistě očekává, že inflace ve střednědobém horizontu dosáhne svého cíle.

         

Monetární politika v případě ovlivňování inflace funguje ve dvou krocích. První krok spočívá ve stimulaci agregátní poptávky, která následně, což je krok druhý, působí na inflaci. My vidíme, že k prvnímu kroku úspěšně dochází a že měnově-politické nástroje - nízké úrokové sazby a režim kvantitativního uvolňování - pomohly vládám, firmám a domácnostem snížit jejich finanční náklady, což se kladně odrazilo jak na soukromé, tak vládní spotřebě.

Ve výrobě dochází k vyššímu využití kapacit a „boji“ o vzácné zdroje. Ekonomika roste a nezaměstnanost klesá. A tím se dostáváme ke kroku číslo dvě. Výše uvedené schéma by totiž mělo vést ke mzdovému a cenovému růstu. Pravda, sice se to děje, už ale ne v takové míře, na jakou jsme byli zvyklí. Hlavní příčiny pomalejší reflace můžeme najít v následujících bodech.

Za prvé jsou na vině volatilní složky inflace, tedy ceny jídla a především pak energií ECB konkrétně ukazuje na negativní komoditní šok v letech 2014- 2015, kdy se nejen výrazně propadly ceny energií ale v širším pojetí měl šok dopad i na ceny výrobců a napomohl zpomalení inflace. ECB uvádí že globální šoky mají vazbu na ceny ropy až ze dvou třetin vysvětlují proč se inflace v posledních letech odchýlila od jejího modelového výhledu. Že negativní vliv volatilních složek zatím i nadále přetrvává jsme mohli pozorovat například na poslední zasedání ECB z 8. června, kdy Evropská centrální banka právě kvůli nim snížila svůj inflační výhled. Jak už ale bylo řečeno, tak vliv těchto faktorů byl pouze dočasný Poněkud horší zprávou ale je, že uvedené cenové šoky se spolu s importními cenami částečně propisují i do jádrové inflace, která nám tak dává zkreslený obrázek o cenové dynamice v eurozóně Z tohoto důvodu sleduje ECB i tzv. super-jádrovou inflaci, která ale není veřejně dostupná Bloomberg Intelligence nicméně odhaduje, že i super-jádrová inflace se stále pohybuje někde okolo 1%.

Dalším důvodem je vývoj na trhu práce. Za normálních okolností provází ekonomický růst.

Za normálních okolností provází ekonomický růst utahování trhu práce, což tlačí na růst mezd. Eurozóna je ale momentálně v situaci, kdy neroste jen ekonomika, ale současně i nabídka práce (imigrace a více například pracují i starší lidé), což brzdí inflační tlaky. Rovněž tradiční míra nezaměstnanosti nedává úplně celistvý obrázek o stavu trhu práce. Ten totiž ve skutečnosti neposiluje tak rychle, jak by se mohlo zdát. Existuje ale i širší a ucelenější měřítko tzv. U-6 míra nezaměstnanosti, která se dívá na nezaměstnanost více ze široka, a poskytuje nám tak více komplexní pohled na věc. Zahrnujeme tam tzv. podzaměstnané pracovníky, což jsou lidé pracující na částečný úvazek nebo dočasný kontrakt, ale kteří by chtěli mít normální plný úvazek na dobu neurčitou. Tato skupina je pak ochotná ignorovat mzdová vyjednávání a raději akceptuje více odpracovaných hodin. Dále do U-6 řadíme tu část ekonomicky neaktivního obyvatelstva (stojí mimo normální evidenci nezaměstnaných), jež si práci hledá, ale není připravena okamžitě nastoupit, a lidi, kteří sice chtějí pracovat, trh práce je ale odradil. Pohledem U-6 pak není míra nezaměstnanosti 9,3%, ale je rovnou téměř dvojnásobná, což značí, že trh práce v eurozóně má stále ještě značné rezervy.

Inflační tlaky jsou rovněž částečně pohlcovány klesajícími maržemi obchodníků V rámci konkurenčního boje jsou prodejci ochotni - navzdory rostoucí ceně práce a dalších výrobních faktorů- nepřenášet nálady na koncového spotřebitele a raději se spokojí s nižší marží. A aby toho nebylo málo, tak na inflaci ještě působí i jistá setrvačnost, jelikož je ovlivněna svým minulým vývojem. Například při vyjednávání o mzdách a o jejich indexaci se zaměstnavatelé dívají zpět do minulosti. No, a pokud firmy pozorují že bylo dlouhé období nízké inflace, tak to zohlední a mzdy pak rostou o něco pomaleji.

Ačkoliv tedy existují jisté faktory, které brzdí reflaci, tak tyto faktory jsou pouze dočasného charakteru, a řadu z nich, například cenové fluktuace ropy způsobené nabídkovou stranou, může ECB celkem v klidu ignorovat. Eurozóna zažívá oživení, rizika ekonomického růstu jsou nyní vyvážená sentiment firem a domácností je více než kladný a ani s tou inflací to nevypadá tak zle. ECB tak může začít pomalu přemýšlet o tom, jak a kdy ukončí režim kvantitativního uvolňování.

Naše prognóza zůstává i nadále stejná - pokračování QE ve stávajícím nastavení až do konce roku 2017 a poté zahájení taperingu - postupného snižování objemu nakupovaných aktiv. Celkově by tak ECB mohla režim kvantitativního uvolňování ukončit v polovině roku 2018. A co můžeme očekávat od trhů? Tento týden jsme byli svědky toho, že pouhé naznačení a to ještě navíc čteno mezi řádky, o konci QE vedlo k růstu výnosů a posilování eura.

 

Roman Sedmera















Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688