Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.06.2017 09:14:20

Rozbřesk: Zmatená komunikace ECB a čekání na ČNB


Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil. Evropští centrální bankéři jako by se nemohli rozhodnout, co vlastně chtějí trhům říci. Před čtrnácti dny ECB na tradičním zasedání představila výrazně nižší inflační prognózu a Mario Draghi odmítal dotazy na ukončení měnové expanze jako bezpředmětné a předčasné. Zdálo se, že dřívější osekání politiky kvantitativního uvolňování (QE) je zcela mimo hru.

Jako blesk z čistého nebe proto zapůsobilo úterní vystoupení prezidenta Draghiho, na kterém zdůraznil, že “pro-inflační síly” získávají navrch a současně naznačil, že slabší QE nemusí být nutně žádným zásadním utažením měnové politiky. Po bouřlivé reakci trhů (euro posílilo o necelá 2 %) bylo ale ve středu vše jinak. Řada Draghiho kolegů se snažila jeho vystoupení mírnit s poukazem na to, že byl trhy “špatně pochopen”. Co si z toho vzít, není úplně jasné.

Zdá se, že ECB by ráda využila dobré kondice ekonomiky (růst dosáhne v polovině roku 2 %) a na podzim nehledě na nízkou inflaci trochu ubrala nohu z plynu (osekala QE). Lekla se ale prudké reakce trhů a zdá se, že rychle ztrácí odvahu. I tak se jí ovšem nepodařilo zastavit nastartované euro, které po krátké pauze dál rozšiřuje svoje zisky. My nevylučujeme, že dojde na podzim k dalšímu osekání politiky QE, sázka je to však ve světle posledních komunikačních veletočů v ECB nejistá.

Nezbývá než věřit, že výstup z dnešního zasedání ČNB bude jasnější. Čeští centrální bankéři se podle našeho názoru budou snažit spíše vysvětlovat, proč zatím není zapotřebí začít rychle zvyšovat úrokové sazby. Zajímavé v této souvislosti budou především jejich poznámky ke koruně - jak moc se odchyluje/neodchyluje od jejich představ (na tom bude záležet i načasování prvního růstu sazeb). Dalšími důležitými oblastmi jsou politika ECB a rychle rostoucí ceny nemovitostí, respektive vliv těchto faktorů na úvahy ČNB nad sazbami.

TRHY

CZK a dluhopisy

Otočka ECB pomohla celé střední Evropě včetně koruny k stabilizaci. Dnes je ústřední událostí zasedání ČNB. Věříme, že se centrální banka bude snažit spíše vysvětlovat, proč v tuto chvíli není zapotřebí rychle začít zvyšovat sazby. Jedním z argumentů by měla být i česká koruna a její zisky. Ty jsou sice na frontě s eurem relativně mírné (lehce přes 2,5 % od začátku roku), na frontě s dolarem jsou ovšem výrazné - necelých 12 % od začátku roku. Exportéři do dolarových oblastí tak čelí výrazně tvrdším měnovým podmínkám. Pokud bude ČNB dnes spíše relativizovat potřebu vyšších úroků, mohlo by to korunu poslat do lehké defenzivy.

EURUSD + zahraniční FX

Prezident ECB Mario Draghi v úterý trhy překvapil posunem rétoriky oproti nedávnému zasedání. Jestřábí signály o inflačních silách a možné úpravě politiky poslaly výrazně výš dluhopisové výnosy i euro. Včera odpoledne však někteří další zástupci ECB Draghiho slova korigovali: trh prý špatně posoudil jeho výroky o stimulu. Nicméně snaha ECB korigovat jestřábí rétoriku měla pouze přechodný vliv a eurodolar se po poklesu vrátil, resp. včera po ránu byl již nad 1,14. Technicky vzato však pár EUR/USD může jít klidně i výše, když důležité rezistence jsou až na úrovních 1,15 resp. 1,17.

Do diskuse o politice britské centrální banky znovu přispěl guvernér Carney, ale tentokrát už nikoli s holubičím komentářem. Podle Carneye jisté omezení měnového stimulu může být nezbytné. Jakákoli změna sazeb by byla omezená a postupná, tolerance rychlejší inflace však má své hranice. Pro libru je to pochopitelně rajská hudba, neboť šance na brzké zvýšení sazeb rostou (při posledním hlasování 3 lidé v bankovní radě BoE hlasovali pro růst sazeb).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688