Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.06.2017 07:23:57

Podaří se zabránit další dluhové krizi v Evropě?

Je důležité, aby eurozóna zabránila opakování dluhové krize, která ji postihla mezi lety 2011 a 2014. V jejím důsledku významně klesla ekonomická aktivita a došlo k řadě dalších škod. Zabránit další krizi lze dvěma základními způsoby. První z nich spočívá v přísném vyžadování fiskální solvence z členských zemí měnové unie. Tato strategie by možnost krize úplně eliminovala a zároveň by za nějaký čas umožnila i sdílení dluhů, píše Natixis.

Druhou možností je solvenci nevyžadovat a počítat s rizikem dluhové krize, které může vzniknout i kvůli sebenaplňujícímu se proroctví. Pak je ovšem nutné mít k dispozici mechanismy a nástroje, které budou tuto krizi v jejím zárodku eliminovat. To znamená buď mechanismus restrukturalizace dluhů, se kterým by ale museli souhlasit investoři. Tento mechanismus by byl relevantní zejména v případě, že by základem krize byly problémy se solvencí. Pokud by šlo zejména o problémy s likviditou, musely by být k dispozici záchranné finance pro postiženou zemi.

Tyto finance by mohly přicházet ze dvou základních zdrojů. První z nich je monetární a může mít například formu kvantitativního uvolňování. Jenže v takovém případě by mohlo docházet ke konfliktu mezi cílem běžné monetární politiky ECB a podporou veřejných financí zemí eurozóny. Jinak řečeno, sledování inflačního, popřípadě růstového cíle může vyžadovat jiné kroky než prevence krize likvidity. Nejde jen o teoretickou námitku, protože klesající nezaměstnanost v eurozóně může už brzy podobný konflikt vyvolat. ECB by totiž kvůli vývoji nezaměstnanosti mohla zastavit monetární stimulaci, tím by ovšem mohla zažehnout další dluhovou krizi na periferii eurozóny.

Druhou možností, jak bránit krizi likvidity, je použití nemonetárních nástrojů a pomoci. K tomu by například mohla být vytvořena evropská obdoba Mezinárodního měnového fondu, který by potřebné zdroje získával od jednotlivých vlád členských zemí. Současná situace je přitom taková, že eurozóna sice nemá explicitně stanovenou strategii, jak zabránit další dluhové krizi, dodržování fiskálních pravidel ale striktně nevyžaduje a spoléhá se na monetární nástroje. Jak ovšem bylo naznačeno, v delším období je tato strategie neudržitelná, protože ECB bude muset reagovat na klesající nezaměstnanost.

Pokud se eurozóna ani v delším období nevydá cestou přísného dodržování fiskální disciplíny, bude muset přijít restrukturalizace vládních dluhů, která bude v případě krize likvidity spojená se záchrannými programy od nějaké evropské verze MMF. Investoři pak budou muset počítat s tím, že jejich investice do vládních dluhopisů budou generovat ztráty.

Životaschopnost současné strategie, která stojí a padá se schopností a ochotou ECB k další monetární stimulaci, je dána zejména vývojem nezaměstnanosti v eurozóně. Její historický vývoj a současnou výši zobrazuje následující obrázek:

 

(Zdroj: Natixis)

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688