Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.06.2017 14:07:14

Londýnské banky dál přesunují lidi do Evropy, ECB nově chce víc dohledu nad clearingem


Mezinárodní banky v očekávání brexitu přesunují z londýnské City některé své operace na pevninskou Evropu. Včera se k nim přidaly dvě velké japonské banky, které přestěhují desítky bankéřů do Frankfurtu, uvedl deník Financial Times. Dnes ráno si zároveň ECB řekla o větší pravomoci ohledně regulace clearingových operací denominovaných v eurech, což by mohlo znamenat další ztrátu pracovních míst v Londýně.

Alternativním centrem evropského finančního dění se podle všeho má největší naději stát německý Frankfurt, kde i sídlí Evropská centrální banka (ECB). Podle zdrojů deníku Financial Times plánují japonské banky Nomura a Daiwa přesunout každá několik desítek bankéřů a back office k tomu z Londýna do metropole na Mohanu. Investiční bankovnictví však má i nadále zůstat v hlavní městě Spojeného království. Nomura se rozhodla přesunout část svých operací pryč z Londýna už po loňském referendu, jen ještě nevěděla, kam.

Nejedná se o jediné banky, které přesuny z Londýna už oznámily. Podle seznamu sestaveného agenturou Bloomberg ze City odejde, zřejmě do Irska, například část zaměstnanců Bank of America. Goldman Sachs přidá 200 pracovních míst ve Frankfurtu a počítá s tím, že jich zde může přibýt až 800. Zároveň přesune některé zaměstnance, kteří přichází do styku s klienty, do dalších měst v EU. JPMorgan přesune až tisíc zaměstnanců do Irska, Frankfurtu a Lucemburska, přičemž připouští, že celkem může z Londýna odejít až 4 000 lidí. Podpůrné centrum možná zřídí ve Varšavě.

Deutsche Bank, která už má ve Frankfurtu solidní zázemí, v nejhorším případě přesune z britské metropole až 4 000 lidí. Morgan Stanley se podle zdrojů Bloomberg chystá své evropské operace přesunout do Paříže a do Dublinu. Londýn tak opustí asi tisíc dalších lidí.

Na brexit se připravují i britské banky. Skupina Lloyds chce rozšířit svou pobočku v Berlíně, aby získala licenci pro operace v EU. Barclays chce svou evropskou základnu vytvořit v Dublinu nebo Frankfurtu.

Regulace clearingu


Frankfurt je pro mnohé banky atraktivní kvůli existující infrastruktuře, ale také kvůli tomu, že zde sídlí ECB a německý finanční regulátor BaFin, kterého podle agentury Bloomberg globální finanční domy považují za dostatečně schopného poradit si i s jejich složitým derivátovým byznysem.

Další pro Londýn nepříznivý vývoj nastal dnes ráno, když si frankfurtská ECB řekla o pravomoc regulovat clearing instrumentů denominovaných v eurech. V současnosti v Londýně probíhají například tři čtvrtiny veškerých transakcí v eurech spojených s vypořádáváním úrokových swapů. Clearingové domy, které tyto platby zprostředkovávají, mají v Londýnském city také stovky zaměstnanců a na jejich přítomnosti závisí i pracovní místa v mnoha právních kancelářích.

Podle návrhu by se musely do eurozóny kvůli novým požadavkům přesunout všechny systematicky důležité clearingové domy. Ty menší by dále mohly operovat podle stávajících pravidel. Návrh musí schválit Evropský parlament a hlavy členských států EU. Stanovisko se očekává od Evropské komise.

 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688