Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.06.2017 17:09:58

Je už americká ekonomika ve stavu plné zaměstnanosti?


Nezaměstnanost v americké ekonomice se už asi rok drží pod 5 % a podle některých názorů to znamená, že bylo dosaženo významného cíle: Plné zaměstnanosti. Ekonomové takový stav obecně definují tak, že všichni, kteří chtějí pracovní místo, jej mají. Jsou ale Spojené státy skutečně v takové situaci? Odpověď na tuto otázku mimo jiné určí, jakou politiku bude sledovat americká centrální banka Fed. Ten ještě o plné zaměstnanosti nehovoří, ale i tak by mohl začít zvedat sazby rychleji právě proto, že se ekonomika podle jeho názoru tomuto bodu blíží, píše Gillian Whiteová z The Atlantic.

V praxi je hodně složité určit, kdy ekonomika plné zaměstnanosti skutečně dosáhla a pokud se v odhadu spleteme, má to své důsledky. Douglas Holtz-Eakin z American Action Forum tvrdí, že ekonomika již tohoto bodu dosáhla. Poukazuje na to, že existuje určitý optimální bod, ve kterém poptávka po práci odpovídá její nabídce. Pokud dojde k překročení tohoto bodu, poptávka začíná převyšovat nabídku a to znamená, že firmy musí začít zvedat mzdy, aby na trhu práce uspěly. Jestliže se nastartuje tento proces, lze to považovat za důkaz, že onen optimální bod již byl překročen.

Michael Strain z American Enterprise Institute se domnívá, že o překročení plné zaměstnanosti má smysl hovořit až ve chvíli, kdy se růst mezd začne promítat i do vyšších cen. Tedy v době, kdy firmy musí zvyšovat ceny, aby eliminovaly dopad vyššího nákladu práce. A v takovém bodě se podle Straina americká ekonomika ještě nenachází. Je také pravdou, že řada Američanů má stále obavy z ekonomické budoucnosti. Holtz-Eakin to vysvětluje tak, že „lidé jsou plně zaměstnaní a zároveň nespokojení, protože růst mezd je příliš pomalý“. Michael Madowitz z Center for American Progress k tomu ale dodává, že to je přesně ten důvod, proč se ekonomika ve stavu plné zaměstnanosti ještě nenachází. I on však uznává, že americké hospodářství už se stavu plné zaměstnanosti blíží, konečným důkazem jeho dosažení by i podle něj měl být vyšší růst cen.

Někteří ekonomové nechtějí riskovat příliš pozdní rozpoznání plné zaměstnanosti, protože poté by mohlo dojít k příliš vysokým cenovým tlakům. Madowitz ovšem podobné obavy uklidňuje tím, že po poslední recesi panovala v ekonomice dlouhou dobu velmi nízká inflace, a i kdyby nyní inflace poněkud přestřelila, nenapáchala by velké škody. Pokud by naopak byla monetární politika ze strachu z vyšší inflace utažena příliš brzy, mohlo by to opět utlumit růst mezd a následně poškodit produktivitu. Šlo by o „další jizvu“, kterou na ekonomice zanechala předchozí recese.

Holtz-Eakin tvrdí, že v současné situaci by bylo nejlepší „vyhlásit vítězství, normalizovat monetární politiku a pak se snažit provést reformy na nabídkové straně ekonomiky, které by měly pozitivní dopad na produktivitu“. Madowitz se ovšem domnívá, že by šlo o chybu. Ekonomika podle něj potřebuje v první řadě růst a příliš agresivní utahování by jej udusilo.

Je tedy zřejmé, že zatímco určení stavu plné zaměstnanosti je složité, zároveň tyto odhady ovlivňují ekonomickou politiku, která má dlouhodobý dopad na celé hospodářství.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688