Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.06.2017 14:34:34

Jak je teď na tom světová ekonomika?


Podle našich modelů pokračovala globální ekonomika v posledním měsíci v expanzi tempem, které se pohybovalo mírně nad potenciálem. Minulý měsíc se objevovaly známky zpomalení v USA, zatímco ekonomická aktivita v eurozóně, Japonsku a Velké Británii byla silná. Známky zpomalení tempa růstu vykazovala i Čína, nyní se ovšem zdá, že se její růst vrátil k 7 %, která panovala po několik předchozích čtvrtletí. V současné době se nezdá, že by globální ekonomiku měl letos postihnout široce rozšířený útlum, zároveň ale klesá pravděpodobnost její akcelerace, píše ekonom a investor Gavyn Davies:

Finanční trhy už od března 2016 sázejí na globální reflaci. Některé její složky ale postupně ztrácejí na síle. Jde zejména o inflační očekávání dluhopisových investorů a klesající naděje na reflační fiskální politiku v USA. K tomu se přidávají zprávy o slábnoucí inflaci v USA a eurozóně. V současné době bychom tak namísto globální reflace měli hovořit o globální expanzi a z dnešního pohledu se dokonce zdá, že celé období od počátku roku 2016 bylo typické spíše rostoucím produktem než zvyšující se jádrovou inflací.

Následující obrázky ukazují historický a odhadovaný současný růst v americké ekonomice, v eurozóně, Japonsku a Číně:

 

Tempo růstu evropské ekonomiky je podle našich odhadů stabilní a poprvé od roku 2012 se zdá, že eurozóna je schopna udržet silné cyklické oživení. Pomáhá mu agresivní monetární stimulace a pravděpodobnost další expanze zvyšuje i to, že ECB zatím nedává najevo, že by měla konkrétní plán omezení programu nákupu aktiv. Růst americké ekonomiky je letos značně proměnlivý a těžko predikovatelný. Naše modely naznačují, že vrcholu bylo dosaženo v prvním čtvrtletí a poté se tempo růstu snížilo k 3 %. K mírnému zpomalení došlo v Číně, a to zejména v důsledku utahování podmínek na úvěrových trzích. Čína si ale stále užívá zdravého růstu ve výši kolem 7 %. Japonská ekonomická aktivita roste slušným tempem 1,5 %.

Od počátku roku 2017 je zřejmé, že akciové trhy pokračují ve své rally, zatímco na dluhopisových trzích došlo k obratu v předchozím poklesu cen. Investory bezesporu překvapila poslední inflační data z USA i eurozóny. Ta jednoznačně ukazují, že cesta směrem k 2% jádrové inflaci byla přerušena. Fed a ECB ale zatím známky obav nevykazují, zčásti proto, že inflaci zbrzdily ceny komodit a je skutečně možné, že dluhopisové trhy svou reakci přehnaly. A jak bylo uvedeno, současný vývoj ve světové ekonomice je lepší vnímat jako silnou cyklickou globální expanzi, než jako globální reflaci, která by měla tlačit ceny obligací dolů.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688