Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.06.2017 09:09:50

Pět důvodů, proč padají ceny ropy

Poprvé od loňského léta sklouzl trh s ropou do medvědí fáze. Pětici důvodů přinesl list The Wall Street Journal.

1. Africké divoké karty: Libye a Nigérie

Těžba ropy v násilím zmítané Libyi je překvapením. Těžba se tu nedávno dostala na zhruba trojnásobek toho, kde byla před rokem (885 000 barelů denně). Severoafrická země má největší zásoby ropy v Africe a i když je členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), dohoda o omezení společné produkce se na ni nevztahuje. Totéž platí pro Nigérii, která si tuto vájimku vyjednala kvůli násilným útokům na ropnou infrastrukturu. V květnu západoafrický stát těžil 1,68 milionu barelů denně, nejvíce za poslední rok.

2. Dohoda OPECu

Ropný kartel a deset dalších producentů se dohodli na tom, že omezí produkci o zhruba 1,8 milionu barelů denně, a to až do března 2018. Historická dohoda OPECu, respektive její květnové prodloužení nedokázalo zabránit tomu, aby ceny neklesaly. Samotný OPEC připouští, že změny přicházejí pomaleji, než očekával. Podle nejnovějšího vyjádření íránského ministra pro ropu členové OPECu sice o možném dalším utažení dodávek hovoří, najít dohodu bude ale obtížné. Anonymní zdroje přitom tvrdí, že spíše než o této možnosti se na technické schůzce OPECu ve Vídni tento týden hovořilo o tom, co dělat s Libyí a Nigérií.

Banka Morgan Stanley očekává, že pokud kartel produkci nezařízne ještě víc nebo dohodu neprodlouží hlouběji do roku 2018, nadbytek ropy na trzích se příští rok znovu zvýší.

3. Zásobníky až po okraj

OPEC chtěl svou dohodou ulevit neúměrně bohatým světovým zásobám ropy. Jenomže ropné zásoby v 35 zemích OECD byly v dubnu vyšší než v závěru loňského roku, kdy OPEC k historické dohodě dospěl. Mnoho analytiků očekává, že v letošním druhém pololetí začnou zásoby klesat. I kdyby se tak ale stalo, bude sesun mnohem pomalejší, než se čekalo, a budou dál nad historickými úrovněmi, říká Carsten Menke z banky Julius Baer.

4. Rostoucí produkce americké ropy

Američtí těžaři z břidlic přežili kolaps cen na trhu z roku 2015 a dokážou teď být ziskoví i při 40 dolarech za barel. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) odhaduje, že americká produkce ropy letos stoupne v průměru o skoro 5 procent a příští rok o skoro 18 procent.

5. Spekulantská horečka

Hedgeové fondy a jiní spekulanti mezi velkými investory umístili před květnovým zasedáním OPECu rekordní množství sázek na to, že ropa poroste. Jenomže krotké rozhodnutí ropného kartelu přineslo zklamání a investoři začali svoje pozice odbourávat, což pokles cen urychluje. Zatímco čisté dlouhé pozice na Brent se v únoru dostaly až na rekordní maximum, minulý týden klesly oproti této úrovni o zhruba polovinu. Na trhu vládne medvědí nálada a sázet teď na růst cen by byla sebevražda, říká analytik Tamas Varga ze společnosti PVM.

Kde je ropa teď?

Pokračující výprodej v ropě snesl cenu severomořského Brentu pod 45 dolarů za barel až na nejnižší úrovně od listopadu a cenu americké WTI až na desetiměsíční minima pod 43 dolarů za barel. Čerstvým podnětem mohla být data amerického úřadu EIA, podle kterých stoupl americká produkce ropy na nejvyšší hodnoty od srpna 2015. Dnes před polednem tuzemského času ceny obrátily do zeleného, což pro Brent znamenalo návrat nad 45 dolarů. Kontrakt na WTI (s dodáním v srpnu) se na burze Nymex pohyboval kolem 42,75 USD za barel s přírůstkem 0,54 procenta.

Saúdská Hra o trůny

Je otázkou, jak se na trhu s ropou nakonec projeví „hra o trůny“ v Saúdské Arábii, kde král Salmán jmenoval korunním princem Muhammada bin Salmána. Jednatřicetiletý princ, který má zájem o snížení závislosti saúdskoarabské ekonomiky na ropě, se tak stal prvním v nástupnictví na trůn v zemi, která je světovou jedničkou v jejím exportu. Podle analytičky Helimy Croftové zůstane saúdská těžební politika beze změn. Potenciálně agresivnější zahraničně politický postoj jednatřicetiletého prince (aktuálně nejmladšího ministra obrany na světě) by do cen mohl dostat prémii ve formě politického rizika.

Zdroje: WSJ, BBG, CNBC

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688