Fasádní barvy – vyhněte se červené a nešetřete na penetraci

REKLAMA       Inzerce, 21.6.2017
Fasádní barvy jsou nejlepší silikonové

Existují tři skupiny fasádních barev - akrylátové, silikátové a silikonové. Mezi nejpoužívanější z nich patří akrylátové, nejlepší vlastnosti mají však barvy silikonové. Vhodnost konkrétního typu fasádní barvy záleží na vlhkosti podkladu a požadavky na odolnost proti zašpinění.

Akrylátové barvy jsou nejrozšířenější

Pokud máte kvalitně řešenou hydroizolaci (případně, pokud barvu nanášíte na polystyren) a terén v bezprostředním okolí nemovitosti nepředstavuje riziko u špinění fasády, můžete v prodejně barev sáhnout po akrylátové fasádní barvě, např . Primalex Malvena či Primalex Akrylátová fasádní barva. Obě tyto barvy mají výbornou elasticitu a vysokou kryvost.

Silikátové barvy si poradí s vlhkým podkladem

V případě, že je zdivo nemovitosti náchylné na vlhkost (např. důvodu chybějící hydroizolace na úrovni terénu), poslouží Vám dobře silikátové barvy. Ty jsou v porovnání s akrylátový mi barvami více prodyšné a zároveň jsou více odolné proti u špinění. Silikátové barvy najdete často u historických budov, a to právě z důvodu nedostatečně řešené izolace.

Silikonové barvy – to nejlepší, co je nyní k dostání

Silikonové barvy v sobě kloubí nejlepší vlastnosti barev akrylátových a silikátových, tj. mají vysokou paropropustnost, jsou pružné, vodoodpudivé a zároveň nejsou náchylné ke znečištění.

Bohužel, směs silikonových emulzí je méně kompatibilní s některými pigmentovanými pastami, silikonové barvy tedy najdete pouze v omezeném množství odstínů. Silikonové barvy jsou v porovnání se silikátovými a akrylátovými „ konkurenty “ dražší.

Syté barvy raději na severní stranu či do stínu

Všechny výše uvedené typy fasádních barev jsou sice odolné vůč i UV záření, všeobecně však platí, že syté odstíny jako jsou červená, oranžová či žlutá nejsou vhodné na zeď, která je vystavena dlouhé mu sluneční mu záření. Tyto odstíny jsou proti UV záření méně odolné a časem „blednou“. Na jižní stranu nemovitosti tedy nanášejte spíše tmavší barvy, např . modrou, šedou, fialovou, zelenou apod.

Správný postup nanášení fasádní barvy

1. Příprava povrchu

Podklad, na který budete nanášet fasádní barvu (bez ohledu na její typ), je nutné zpevnit, vyčistit a vysušit, ideálně i za pomoci tlakového čističe s příměsí fasádního čistícího prostředku Primalex Čistič fasád, který Vás kromě „ provozních “ nečistot zbaví i plísní, řas a hub.

Případné nerovnosti podkladu zapravte tmele.

2. Penetrace

Ať už fasádní barvu budete nanášet na novostavbu či starší nemovitost, je vhodné povrch o šetřit penetrací, která sníží a sjednotí savost podkladů a zároveň zvýší přídržnost vrchních nátěrů. Použít lze buď penetraci určenou pro daný typ fasádní barvy, tj. Primalex Silikonová penetrace pro silikonové omítky, Primalex Silikátová penetrace pro silikátové barvy či Primalex univerzální penetrace, která je vhodná pro akrylátové fasádní barvy i silikátové a silikonové fasádní barvy.

Povrch zpevnit penetrací. Ovšem pozor, jednotlivé typy fasádních nátěrů (akrylátová, silikonová, silikátová) vyžadují různé druhy penetrací.

3. Nanášení fasádní barvy

Nanášení fasádní barvy začněte v rozích, u oken a dveří, až poté se pusťte do velkých souvislých ploch. Při aplikaci barvy se držte technického listu dané ho produktu, ať už jde o počet nátěrů, způsob aplikace či technologickou přestávku mezi jednotlivými nátěry.

Další tipy na výběr a aplikaci fasádních barev najdete v sekci „ Tipy a rady “ webu Primalex.cz

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba