ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Komodity  |  24.04.2002 16:46:04

Ropa, 24.4.2002

Ropa - 24.4.2002

 


Z Bagdádu zazněla nová výzva k omezení exportu. Arabské země by ze solidarity k Palestincům měly omezit export o 50%, pro Izrael a USA pak dodávky úplně zarazit. K uklidnění ropného trhu však přispělo prohlášení ministra ropného průmyslu Saudské Arábie, že jeho země nahradí případný nedostatek ropy způsobený výpadky iráckých dodávek. Saudská Arábie má dodatečnou kapacitu 3,5 mil.barelů denně, irácký export byl přitom v březnu mírně přes 2 mil.bd. Ve skutečnosti se jedná ze strany Saudské Arábie pouze o potvrzení dřívějšího prohlášení, ani tentokrát ale nebylo deklarováno, v jakém případě se dodávky začnou zvyšovat. Dopady omezení exportu se projeví nejdříve za 40 dnů, kdy irácká ropa bude v USA vyčerpána z posledních tankerů. USA jsou sice zákazníkem Iráku, je ale sporné, zda pozastavení dodávek hospodářství USA nějakým způsobem omezí. Americká vláda navíc minulý týden zabránila Senátu, aby vyhlásil embargo na dovoz irácké ropy.

V posledním týdnu se podle zprávy API zvýšily zásoby benzinu, zásoby ropy se snížily jen o 0,3%. Stávka ve Venezuele měla zatím na americký ropný trh jen minimální dopad. Stav zásob je patrný z následující tabulky:


 

 


Venezuela jmenovala šéfem státní ropné společnosti Petroleos de Venezuela generálního sekretáře sdružení OPEC Ali Rodrigueze. Nový šéf patří k zastáncům dodržování sjednaných ropných kvót. Rodriguez byl rovněž ministrem ropného průmyslu. Je respektován jak podnikateli tak i pracovníky ropné společnosti, jejichž stávka vyvolala politickou nestabilitu.

Rusko podle ministra financí uplatní omezení na export ropy pouze do konce tohoto čtvrtletí. O prodloužení zatím neuvažuje. Toto prohlášení ministra financí na zasedání rusko-americké obchodní rady dne 22.4. bylo pak jednou z příčin uklidnění na ropném trhu.

Na pohyb ceny ropy v posledních dnech směrem vzhůru působilo několik faktorů. Předně to bylo stálé napětí na Blízkém východě s nebezpečím, zatím spíše potenciálním, že arabské země přece jen přivřou ropné kohoutky. Druhým faktorem byl pokles stavu zásob v USA tak, jak byl publikován API minulý týden. Došlo tedy k poklesu zásob surové ropy při rostoucí poptávce z rafinerií. A konečně posílilo přesvědčení, že Venezuela sice obnoví dodávky, bude však těžební kvóty dodržovat. Napětí se zmírnilo teprve začátkem tohoto kalendářního týdne ovšem s cenou ropy již přes 26 USD/b. Poslední cena barelu ropného koše zemí OPEC z 23.4. byla vypočtena na úrovni 25,24 USD.

Zásoby v USA nyní vzrostly, stávka končila, cena by se měla udržet na stávající úrovni popř. by mohla mírně oslabit.

Technická analýza

V průběhu poslední doby cena ropy dokončila vzestupnou korekci a stále se nachází v dlouhodobém vzestupném trendu. Včera byla nakonec zavírací spotová cena ropy Brent na hodnotě 26,26 USD/barel.

V současné chvíli se zdá, že v tomto období by cena již neměla výrazně růst a spíše lze očekávat sestupnou korekci nebo alespoň stagnaci. Pohyb ceny by měl být shora omezen rezistencí na hladině 27,93 USD/barel. Další rezistence jsou pak na úrovních 28,19 USD/barel a 28,85 USD/barel, ale jejich dosažení v tomto období zatím není moc pravděpodobné.

Zdola by měl být pohyb ceny ropy omezen supportem na hladině 25,31 USD/barel. Ovšem při výraznější sestupné korekci by cena mohla klesnout i k dalšímu supportu, který je na hladině 23,55 USD/barel. Následující support je potom na úrovni 22,64 USD/barel.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

24.09.2002Akciový výhled 24.9. (24.9.2002) Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
24.07.2002Akciový výhled 24.7. (24.7.2002) Pavel Hadroušek (Fio, burzovní společnost a.s.)
24.06.2002Akciový výhled 24.6. (24.6.2002) Pavel Hadroušek (Fio, burzovní společnost a.s.)
24.05.2002Akciový výhled 24.5. (24.5.2002) Pavel Hadroušek (Fio, burzovní společnost a.s.)
25.04.2002Aktuální pohledávky z 24.4.2002 Jiřina Kavková (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688