Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  19.06.2017 23:17:16

19. června: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily týden růstem. Indexy Dow a S&P 500 se vyšplhaly na rekordní hodnoty díky oživení technologických titulů a stabilním akciím ve zdravotnickém a finančním sektoru.

Index Dow vzrostl o 0,68 % na 21 528,99 bodu, S&P 500 stoupl o 0,83 % na 2 453,46 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 1,42 % na 6 239,01 bodu. Posílily všechny hlavní sektory v čele s technologiemi s výjimkou energetiky a veřejných služeb. Index volatility VIX klesl o 0,1 % na 10,37 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelé čtyři bazické body na 2,1879 %.

 

Index biotechnologických firem na Nasdaqu stoupl o 2,5 % a měl našlápnuto k nejvyššímu dennímu zisku od února díky akciím společností jako Biogen (+3,50 %) a Clovis Oncology (+46,54 %). Na rekord se dostal index zdravotnického sektoru v rámci S&P 500. Index S&P technologických titulů se po dvoutýdenním poklesu zvýšil o 1,4 %.

Technologické akcie jsou nadále hlavním tahounem letošního růstu indexu S&P 500 o 9,4 %. Největší pondělní skok v tomto sektoru učinily akcie společnosti Apple (+2,86 %), následovány akciemi Microsoftu (+1,24 %), Alphabetu (+1,73 %) a Facebooku (+1,48 %).

"Po několika dnech, kdy si o ně nikdo neopřel ani kolo, se technologické tituly vrátily na nákupní seznamy. Tomu se říká nákupy po poklesech," uvedl Anthony Conroy ze společnosti Abel Noser. "Nevím, kde se najednou vzal ten optimismus. Neříkám, že se má prodávat, ale nevím, čím argumentovat na jednu nebo na druhou stranu," doplnil na adresu velkých technologických firem Randy Frederick z Charles Schwab.

Akcie finančních firem zpevnily téměř o procento díky prohlášení prezidenta Federální rezervní banky v New Yorku Williama Dudleyho, že navzdory nepříznivým údajům o vývoji inflace v USA se americká centrální banka stále přiklání ke zvyšování úrokových sazeb.

-------- 

BILL GROSS: PENÍZE OHROŽUJÍ EKONOMIKU

MĚNOVÝ MEJDAN CENTRÁLNÍCH BANK (NE)KONČÍ. PŘIJDE KOCOVINA? 

--------

Silnější dolar, slabší ropa 

Na Dudleyho komentář zareagoval stejně i dolar, jehož index, který sleduje vývoj americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 21.30 SELČ přidával 0,39 % na 97,546 bodu. Vůči euru dolar vykazoval růst o 0,46 % na 1,1147 USD.

Fed minulý týden podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 1,00-1,25 %. Šlo o třetí zvýšení za poslední půlrok. Nechal zároveň otevřené dveře pro další zvýšení úroků v tomto roce.

Co se eura týče, obchodníci poznamenávají, že vítězství centristického hnutí Republika v pohybu (REM) francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v parlamentních volbách kurz jednotné evropské měny nijak neovlivnilo.

Ceny ropy na světových trzích zahájily týden bez větších změn. Trh nabírá dech po čtyřech týdnech poklesu vyvolaného přetlakem nabídky nad poptávkou navzdory snaze Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o omezení těžby a zásob.

Oba referenční druhy ropy ztratily od konce května asi 13 %. Propad začal paradoxně poté, co kartel OPEC rozhodl o prodloužení dohody o omezení produkce a dodávek na trh. Zásoby ropy navzdory dohodě zůstávají v mnoha částech světa v blízkosti rekordních maxim a snahu kartelu o podporu cen podkopává růst těžby ve Spojených státech. Produkci ropy navíc zvyšují také Libye a Nigérie, které sice jsou členy OPEC, ale nejsou vázány dohodou o omezení dodávek. "V tuto chvíli není důvod k přílišnému optimismu," řekl agentuře Reuters k výhledu vývoje cen analytik z Commerzbank Carsten Fritsch.

V květnu se dodávky ropy zemí OPEC celkově zvýšily vlivem rostoucí produkce v Libyi a Nigérii. Páteční údaje ukázaly, že počet aktivních vrtných souprav v USA se zvýšil 22. týden za sebou a je na nejvyšší úrovni od dubna 2015.

Investiční banka Goldman Sachs předpověděla, že pokud bude počet vrtů v USA dále stoupat, zvýší se těžba v USA do čtvrtého čtvrtletí tohoto roku o dalších 770 tisíc barelů denně. Dostala by se tím na zhruba 9,5 milionu barelů za den, což by bylo maximum od rekordních úrovní z poloviny roku 2015. Od poloviny loňského roku vzrostla produkce ropy v USA o více než desetinu.

Hlavní pondělní události na amerických trzích

  • Největší světový internetový prodejce Amazon plánuje snížit počet pracovních míst v řetězci obchodů s potravinami Whole Foods Market, jehož akvizici oznámil v pátek. Napsala to agentura Bloomberg. Plánované rušení míst by se mělo dotknout pokladních, místo kterých by Amazon rád zavedl automatické pokladny. Mluvčí společnosti však informaci popřel.
  • Americká ropná společnost Chevron dosáhla ve svém mnohaletém sporu s Ekvádorem u nejvyššího soudu Spojených států definitivního vítězství. Soud v pondělí odmítl odvolání amerického právníka ekologických aktivistů a ekvádorských venkovanů proti dosavadním verdiktům nižších soudů. Ty mu s odkazem na jeho podvodné a korupční praktiky zakázaly vymáhat na území Spojených států pokutu, kterou na Chevron uvalily soudy v Ekvádoru za znečištění deštného pralesa.
  • Dva největší světoví výrobci civilních letadel, americký Boeing a evropský Airbus, v pondělí zahájili mezinárodní aerosalon u Paříže oznámením velkých zakázek. Boeing představil nový model svého nejprodávanějšího letounu, který by měl oživit slábnoucí trh civilního letectví. Aerosalon na letišti Le Bourget otevřel nový francouzský prezident Emmanuel Macron, který na něj přiletěl vojenským letadlem od Airbusu.
  • Americká společnost Lockheed Martin v pondělí na mezinárodním aerosalonu u Paříže podepsala s indickou firmou Tata Advanced Systems kontrakt za několik miliard dolarů na výrobu stíhaček F-16 v Indii. Země potřebuje stovky těchto letounů, aby nahradila starší stroje sovětské provenience. Vláda však trvá na tom, aby je zahraniční dodavatel vyráběl v Indii s místním partnerem, a pomohl tak v zemi vybudovat výrobní základnu.
  • Americký zbrojní koncern Lockheed Martin je podle agentury Reuters blízko uzavření dohody o prodeji 440 bojových letounů F-35 skupině 11 zemí, mezi nimiž jsou i Spojené státy. Byla by to dosud největší objednávka na letoun, který se společnost chystá představit veřejnosti na mezinárodním aerosalonu u Paříže.
  • UBS zvýšila doporučení na akcie společnosti Biogen na "neutral" ze "sell".
  • Deutsche Bank snížila doporučení na akcie Costco Wholesale na "hold" z "buy".
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688