Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  19.06.2017 06:30:42

Matka Googlu investuje do biotechnologií

Majitel Googlu, společnost Alphabet, vloží desítky milionů dolarů do fondu Medicxi. Vstupuje do světa biotechnologií.

Společnost Verily, biologická divize Alphabetu, a švýcarská farmaceutická skupina Novartis spojí své finanční síly a vloží desítky milionů dolarů do nově vznikajícího fondu Medicxi. Ten má akumulovat zdroje v objemu 300 milionů dolarů (7 miliard korun) a poté investovat do biotechnologických firem.

Verily a Novartis prý do společného podniku dají po 75 milionech. S odkazem na spolehlivé zdroje o tom informoval list Financial Times. Zbývajících 150 milionů dolarů chce Medicxi získat od institucionálních investorů či z veřejných zdrojů.

Kromě uvedených společností se v Medicxi bude angažovat také Evropský investiční fond, nástroj Evropské unie pro financování PPP projektů. Verily a Novartis budou mít své zastoupení ve vědecké radě Medicxi, kam každý nominuje dva členy.

Peníze na vývoj

Pro Verily jde o vstup do zcela nového odvětví. Doposud se totiž vývoji léků vyhýbala, když se soustředila na dodávku různých technologických řešení do zdravotnictví jako například vibrační lžíci pro nemocné Parkinsonovou chorobou, operační roboty nebo chytré kontaktní čočky, jež dokážou změřit hladinu glukózy v těle.

Fond bude mít v hledáčku biotechnologické společnosti, které potřebují peníze na financování testů nově vyvíjených experimentálních léků. Spojení technologické firmy (Alphabet) s farmaceutickou (Novartis) je logické. Výrobci léků mohou využít zkušenosti technologických společností se zpracováním obrovských objemů dat a zefektivňovat tak vývoj nových léčiv. To může podle odborníků vést k nalezení nového zdroje zisku pro obě strany.

Francesco De Rubertis, spoluzakladatel a partner fondu Medicxi, oznámil, že prioritou budou biotechnologické firmy, které mají ve svém portfoliu jeden či více léků ve středně pokročilé fázi klinických testů, ale potřebují další peníze na to, aby je byly schopny dokončit. Finalizování klinických testů je finančně nejnáročnější část celého testovacího procesu. Jde o takzvanou fázi III, v níž už se rozhoduje, zda lék dostane od regulátora povolení k umístění na trh či nikoli.

Prodat nebo na burzu

Evropské biotechnologické společnosti velmi často bojují o přístup k potřebnému kapitálu, aby se přes třetí fázi klinických testů dostaly do cíle, a tak se nezřídka jejich majitelé rozhodnou, že firmu raději prodají farmaceutickým obrům. Jindy se zase snaží dostat na newyorskou burzu, kde se snaží upsat své akcie, které často v zájmu získání kapitálu prodávají pod cenou.

„V mnoha případech by samozřejmě bylo lepší se akvizicím vyhnout, ale v Evropě je velmi obtížné do poslední testovací fáze zapojit investora, který by se toho nebál,“ řekl listu Financial Times De Rubertis. Podle De Rubertise se fond Medicxi Growth 1 zaměří na investice do desítek firem. Z nashromážděných peněz bude investováno kolem 80 procent do privátních společností a zbytek do těch, které jsou veřejně obchodovány na finančních trzích.

Medicxi v současnosti patří k největším evropským fondům, které své investice zaměřují na biotechnologické společnosti. Již v minulosti do něj investovaly velké farmaceutické firmy jako GlaxoSmithKline nebo Johnson & Johnson, a nyní Novartis.

„Těšíme se na to, že budeme podporovat inovativní výzkum nových léků spolu s Medicxi a Verily,“ řekl listu Financial Times Vas Narasimhan, šéf výzkumu léků společnosti Novartis. „Jsme potěšeni, že spolu s Novartisem a Evropským investičním fondem můžeme pomoci zpřístupnit nové a slibné léky či terapie širokému spektru pacientů,“ doplnil výkonný ředitel Verily Andrew Conrad.

Ne vždy to vyjde

Jenže investice do takových projektů mohou být velmi rizikové. Své o tom ví australská biotechnologická společnost Paradigm Biopharmaceuticals. Její akcie během pátečního obchodování ztratily dvě třetiny své hodnoty poté, co společnost oznámila, že klinické testy ve fázi 2a jejího léku proti senné rýmě skončily fiaskem.

„Ačkoli jsme nezískali očekávané výsledky, je nutné říci, že společnost Paradigm dovedla klinické testy fáze 2a do nejvyšší možné kvality, byl dodržen rozpočet i časový plán,“ konstatoval Paul Rennie, výkonný ředitel Paradigm Biopharmaceuticals. „Zároveň platí, že laboratorní data podrobíme analýze, která nám podá lepší vhled do toho, jak je námi testovaná látka účinná a poskytne nám vodítko k tomu, jak postupovat dále,“ dodal Rennie.

Paradigm v současné době pracuje na klinickém testování dalších dvou léků – na osteoartritidu a léze kostní dřeně. Výsledky obou mají být k dispozici ve třetím letošním čtvrtletí, a to včetně podrobné doprovodné zprávy.

-usi-

Vyšlo na Zdravotnickýdeník.cz


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688