Sezóna třešní: samosběry třešní se vyplatí

TNBiz, 19.6.2017

Sezóna třešní je tady. Ne každý si je ale může natrhat na zahradě. Nabízí se proto ještě jedno řešení, kterým jsou takzvané samosběry. "Funguje na poctivosti zákazníků, nahlásí se předem smskou, přijedou si do sadu, načešou si třešně a pošlou peníze na účet převodem," vysvětlil provozovatel samosběru Jan Matoušek.

Dříve lidé chodili na třešně třeba do aleje za vesnici, dnes za ně utrácí nemalé peníze v obchodech. Samosběry je nabízí levněji, vyjdou na 30 korun za kilogram. V supermarketech ceny letos mírně vzrostly.

"Výkupní ceny se zhruba pohybují asi od 50 až 70 korun za třešně, loni to bylo obdobný zhruba, tam to bylo tak o deset korun míň," uvedl pěstitel třešní Petr Kareš.

Třešně dozrávají zhruba na přelomu května a června a ideální čas pro jejich trhání je podle pěstitelů právě okolo třetího červnového týdne. Třešně jsou zdravé, je v nich třeba velký obsah jódu. V přiměřeném množství je dokonce mohou i diabetici.

Častou otázkou je, jestli po konzumaci třešní pít, nebo ne. Obecně je ovoce s peckami náchylné k rychlému kvašení po styku s vodou. Proto se doporučuje raději s pitím chvíli počkat.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky