Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.06.2017 12:14:10

Ekonom Mankiw: Trumpovo snížení daní americké ekonomice uškodí

Americký prezident Trump tvrdí, že chce „masivní snížení daní, možná největší, ke kterému v USA kdy došlo“. Senátor Mitch McConnell, který stojí v čele republikánské většiny, se ale obává růstu vládního dluhu. Požaduje tak, aby daňová reforma byla z hlediska vládních příjmů neutrální. Vše tedy směřuje k dalšímu sporu uvnitř republikánské strany. A demokraté k tomu všemu říkají, že schválení nového daňového zákona projde jen těžko bez toho, aby prezident zveřejnil svá daňová prohlášení. Ekonom Gregory Mankiw pro NYT píše, proč Trumpem avizované snížení daní dnes americké ekonomice uškodí:


Trump se chce zapsat do historie jako jeden z republikánských prezidentů, který výrazně snížil daně. Podobně tak učinil Ronald Reagan či George W. Bush. Když ale do prezidentské funkce vstoupil Reagan, ekonomika se zotavovala z recese a nezaměstnanost dosahovala 7,5 %. Navíc se blížila recese druhá a na konci roku 1982 se nezaměstnanost vyšplhala na 10,8 %. Reagan podepsal nový daňový zákon v srpnu roku 1981 a pomohl jím ekonomice k tomu, že nakonec dosáhla oživení. Na konci roku 1988, když Reagan z funkce odcházel, se nezaměstnanost držela na 5,3 %. 

Reaganovo snížení daní vedlo k větším rozpočtovým deficitům, během oživení tak Reagan přistoupil k určitému zvýšení daní, aby se deficity opět snížily. George W. Bush čelil v některých ohledech podobné situaci, jaká panovala v roce 1981 (musím zmínit, že jsem byl jedním z jeho ekonomických poradců). I tehdy směřovala ekonomika k recesi, index Nasdaq v letech 2000 a 2001 ztratil asi dvě třetiny své hodnoty. Nezaměstnanost se zvedala, aby v roce 2003 dosáhla 6,3 %. Bez snížení daní by se pravděpodobně vyšplhala mnohem výš. 

Reaganovy a Bushovy daňové změny v sobě kombinovaly podporu nabídkové strany ekonomiky a keynesiánské stimulace. Nižší sazby totiž mohou stimulovat lidi k tomu, aby více pracovali, a firmy, aby více investovaly. Keynesiáni zase tvrdí, že pokud lidem zůstane více peněz na útratu, zvýší se celkové výdaje. V dnešní době jsme ale v situaci, kdy recese nehrozí, nezaměstnanost klesla na 4,3 % a některé společnosti si stěžují na nedostatek zaměstnanců

Fed nyní zvedá sazby a podle mého názoru se správně domnívá, že riziko vyšší inflace je dnes větší než riziko recese. Keynesiánská stimulace tak není tím, co by bylo ekonomice třeba. Hlavním problémem ekonomiky zůstává nízké tempo růstu produktivity a větší rozpočtové deficity by jej pouze zhoršily. Vedly by totiž centrální banku k rychlejšímu zvedání sazeb, což by negativně dolehlo na investice a následně na produktivitu. 


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688