Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.06.2017 07:29:12

Víkendář: Naivní ekonomické sny o osvícených autoritářích

Žádná země na světě nemá větší potenciál pro zlepšení životních podmínek než Indie. Žije tam 1,3 miliardy lidí, brzy se stane zemí s největší populací na světě. Zároveň jde o zemi, která je zoufale chudá. Její hrubý domácí produkt na hlavu ani nedosahuje 6 000 dolarů, což je méně než polovina produktu na hlavu v Číně a necelá desetina produktu na hlavu v USA.

Je tak smutné, píše pro Bloomberg ekonom Noah Smith, když indický premiér Narendra Modi není schopen naplnit své sliby a modernizovat domácí ekonomiku, růst zaměstnanosti se v podstatě zastavil a podle některých ekonomů se už nedá ani věřit oficiálním ekonomickým číslům. Došlo sice k určitému pokroku v oblasti infrastruktury, která je slabou stránkou této země. Zatím ale není jasné, jaké to přinese zlepšení v oblasti ekonomické aktivity. 

Analytici a ekonomové měli ohledně Modiho politiky velké naděje. Jejich základ mohl pramenit z toho, že Indii se před jeho zvolením podařilo implementovat určité reformy a tudíž se věřilo, že tento trend bude pokračovat i nadále. Podle mého názoru je tu ale ještě jedna příčina. Modi má totiž poněkud autoritářský přístup k vládnutí. Nejde o diktátora, ale zdá se, že svou politiku často prosazuje velmi razantně. Mnozí ekonomové to pravděpodobně berou jako pozitivní jev a věří, že pozitivní despota je to pravé, co může změnit strádající rozvíjející se ekonomiku. 

Podobné postoje vůči autokratům nejsou ničím novým. Už Platón hovořil o králi filozofovi a dnes se s podobným postojem pracuje otevřeně v některých ekonomických modelech. Ty se namísto blahobytu společnosti zaměřují na efektivitu. A prostě počítají s tím, že ta nejlepší politika a strategie je vždy vybrána ze všech dostupných možností. Známý ekonom Kenneth Arrow ale poukazoval na to, že demokratický systém nemusí být v každé situaci schopen maximalizovat náš blahobyt. 

To by znamenalo, že řešením by skutečně mohl být jen benevolentní diktátor. Ekonomové takovému konceptu často fandí a příkladem mohou být i Milton Friedman a Friedrich Hayek. Ti se vyjadřovali pozitivně o chilském diktátorovi Augustu Pinochetovi, který vládl v letech 19731990. A řada chilských ekonomů, kteří studovali v USA, nabízela Pinochetovi své služby. Dokonce i dnes se někteří lidé domnívají, že Pinochetova politika šířící volný trh vytvořila v jeho zemi ekonomický zázrak. Ve skutečnosti ale nebyly jeho výsledky nijak výjimečné, což ukazuje i vývoj chilského produktu na hlavu zobrazený v následujícím grafu:



Během Pinochetovy vlády rostl produkt na hlavu v průměru asi 2% tempem. Tedy podobně jako třeba v USA, kde by ale měl být ekonomický růst mnohem nižší. Když pak byla v Chile obnovena demokracie, tempo růstu se zvedlo na 4 %. Zde tedy nenajdeme důkaz pozitivního vlivu, který by na ekonomiku měl mít osvícený despotismus. 

Podobně vyznívá i pohled na další autoritáře, včetně Mao Ce-tunga, jehož politika otřásla čínskou společností i ekonomikou a během jehož vlády umřely hlady miliony lidí. To jasně ukazuje na jeden vážný problém spojený s tyranií: Nelze zajistit, aby tyran byl osvícený. Země se prostě stane otrokem jeho moci, ať již jsou jeho schopnosti a vlastnosti jakékoliv. Někdy vedou k výborným výsledkům, podle řady ekonomických studií ale většinou více uškodí, než aby prospěly.

Země, jako je Indie, by tedy měly čelit pokušení zvolit si nějakého despotu, který by měl zachránit jejich ekonomiku. Namísto podobných nadějí by měly prostě prosazovat potřebné reformy, a to demokratickým procesem. A to je vlastně dobrá rada i pro vyspělé ekonomiky

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688