Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.06.2017 20:28:58

Rizika vágní komunikace

Když Ben Bernanke před lety oznámil, že by americká centrální banka mohla začít zpomalovat rychlost nákupů dluhopisů, vyšplhal se index nejistoty na amerických akciových trzích na historická maxima. Tehdejší šéf Fedu přitom neřekl nic, co by nebyla nepravda. Odkud se tedy nervozita vzala? Bernanke byl prostě moc vágní, říká ekonom Gaetano Gaballo z Evropské centrální banky.

V prostředí velmi nízkých úrokových sazeb ve všech hlavních ekonomikách musejí centrální banky více než jindy spoléhat na to, jaká slova vypouštějí směrem ven, aby lépe usadily očekávání ohledně svých dalších kroků.

Tahle strategie se ale může vymstít…a čtyři roky stará epizoda s Bernankem je toho ukázkou.

Informace, která není tak úplně konkrétní

Klíčovou roli hraje podle Gaballa neurčitost, kterou lidé v daném prohlášení mohou najít a se kterou se pak snaží popasovat. Když si nejsou jistí, jaké je vyznění, mohou si pohyby na trhu vysvětlovat jako signál, jak si ho vysvětlili jiní. Jestliže se k nim tedy dostanou slova, která mohou subjektivně vyložit, může to nejistotu vyšponovat spíše než utlumit.

Analýza stojí na jednoduchém modelu, ve kterém lidé nebo jiné subjekty působící na trhu musejí odhadovat budoucí cenovou úroveň, aniž by přitom dokázali rozlišit, zda jsou pohyby cen vyvolané šokem zvnějšku, nebo tržním očekáváním budoucí cenové úrovně. Do toho přijde regulátor nebo jiná autorita s vlastní předpovědí budoucí cenové úrovně. Jenomže jeho sdělení je (v tomto modelu) neúplné, takže lidé si ho vykládají různě. Jinými slovy – nad jeho obsahem se v podstatě neshodují.

Šumy a hluky, kterými se řídíme?

Úplně bez pomoci ale tak docela nejsou. Po ruce mají ještě aktuální cenu coby známku agregátního očekávání budoucí ceny. Tento signál ale obsahuje šumy a zřetelný být ani zdaleka nemusí. Mohou se v něm projevovat šoky, které účastníci trhů nepozorují, a navíc se nemusí nijak vztahovat k budoucí úrovni cen. To, jak si trh informaci od autority přebral, tudíž tržní cena dokonale neodhaluje. Obsahuje ale informaci, která jednotlivcům působícím na trhu může pomoci usoudit, jak ji interpretovali jiní.

Jaký je tedy hlavní závěr? Reakce na tržní cenu je největší, když je konkrétnost oznámení jenom „střední“. Když oznámení žádnou informační hodnotu nemá, nereagují lidé na trhu na nic, tedy ani na vydané oznámení, ani na tržní cenu. Když je naopak sdělení velmi konkrétní, pak plně reagují na něj a na tržní cenu vůbec. Žádnou další informaci než tu, která je v samotném oznámení, totiž nepotřebují. Když je ale oznámení přesné jenom částečně, jinými slovy, když přináší pouze vágní informaci, reagují jak na samotná slova, tak na tržní cenu. Obé totiž považují za užitečný signál, jak svoje očekávání ještě lépe vycizelovat.

Taper tantrum...a kam se dívám, když nevím

Poslední scénář by někdejší paniku vyvolanou zmínkami o normalizaci americké měnové politiky (taper tantrum) a i jiné podobné události mohl vysvětlit. I když žádný ze subjektů na trhu si správným výkladem nebyl jistý, všichni si vykládali pohyby tržních cen jako signál, jak se danému sdělení rozumí v průměru. Tím, že svůj názor přibližovali tomuto průměru, položili na finančních trzích základy k dalším pohybům, což vyvolalo nadměrnou kolísavost a způsobilo, že budoucí pohyb cen se dal hůře předvídat.

Graf ukazuje, jak se mění rozptyl chyby předpovědi v závislosti na přesnosti informace. S jejím postupným upřesňováním ovšem chyby předpovědi postupně zanikají, píše také Gaballo.

Zdroj: ECB

 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688