Jiřina Kavková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  15.06.2017 10:28:45

Realitní a hypotéční bublina: chce ČNB jen posílit pravomoci nad bankami?

Česká národní banka (ČNB) ve své aktuální zprávě o finanční stabilitě tvrdí, že se nemovitostní trh v Česku přehřívá a straší, že hypotéky jsou rizikem pro celou ekonomiku. Ani v jednom nemají centrální bankéři pravdu, ale to jim nebrání v rozehrávání tohoto tématu. Ve hře je totiž změna zákona, která má posílit jejich pravomoci.

Přestože ceny nových bytů v posledním roce mírně vzrostly, ani zdaleka nemůžeme mluvit o přehřátém trhu. Je sice pravda, že někteří neseriózní developeři se snaží zneužít současné situace na trhu a nabízí byty dráž, než by odpovídalo jejich skutečné ceně, ale takových firem je opravdu pouze minimum. Na celý nemovitostní trh toto jednání hrstky developerů v podstatě žádný dopad nemá. Česká ekonomika dlouhodobě roste, s tím se zvyšují příjmy lidí a zcela logicky také ceny zboží včetně nemovitostí. Ty jsou nyní v průměru zcela přiměřené. Zda má byt odpovídající cenu, zjistíme jednoduše pomocí takzvaného Korcova pravidla. To říká, že cena bytu nesmí přesahovat dvacetinásobek ročního nájemného. Pokud to byt splňuje, předražený není.

Loňský rok byl sice ve znamení rekordně nízkých úrokových sazeb u hypoték a díky tomu jsme sledovali enormní zájem o hypotéky, nicméně ani z tohoto pohledu se o bublině na trhu hovořit nedá, přestože se centrální bankéři snaží přesvědčit o opaku. Opakováním slov o hypoteční bublině se pouze snaží ospravedlnit své snahy posílit pravomoci České národní banky (ČNB) v řízení komerčních bank. Ve hře je totiž stále změna zákona o ČNB, která by jí umožnila nařizovat komerčním bankám, komu a za jakých podmínek mohou hypotéky udělovat. Pokud by tyto změny prošly, přišla by drtivá většina domácností o možnost pořídit si vlastní bydlení. Pro zisk hypotéky by totiž žadatel potřeboval minimálně milion korun z vlastních zdrojů a měsíční příjem v řádu desítek tisíc korun. Na vlastní bydlení by tak nedosáhla ani střední třída, natož třeba mladé rodiny.

Centrální bankéři se přitom pletou do věcí, které řešit vůbec nemusí. Banky mají vlastní sofistikované nástroje na to, jak posoudit schopnost klienta splácet úvěr, a to jak nyní, tak i v budoucnu. Český bankovní trh patří k nejstabilnějším v EU, což dokládá i stále klesající podíl úvěrů v selhání. Z tohoto pohledu patří české banky k nejlepším v EU. Což ostatně dokládají i ostatní kapitoly zveřejněné zprávy o finanční stabilitě.

RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688