Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.06.2017 17:44:31

Kandidát na nejlepší průmyslovou akcii současnosti

O akciích Ingersoll-Rand jsem tu psal již před delší dobou a to v pozitivním duchu. Na svůj čas si ale musely počkat až do počátku roku 2016, poslední rok už jim přinesl více než 40 % zisky. Výrazně jim k tomu pomohla prezidentská rally, stejně jako řadě dalších akcií a společností, u kterých se předpokládalo, že budou těžit z budovatelské a daňové politiky nové americké vlády.


Zdroj: Financial Times 

IR se konkrétně pohybuje zejména v oblasti topení, vzduchotechniky a klimatizací. Po čase se k této společnosti vracím i proto, že Lee Samaha jí na stránkách Fool.com pasuje na nejatraktivnější akcii v oblasti elektrotechnického vybavení. Příčinou je dlouhodobý růstový výhled, schopnost zvyšovat marže a tok hotovosti. Podívejme se tedy na celou věc detailněji.

V roce 2016 generovala firma téměř 84 % svých tržeb v segmentu HVAC (heating, ventilation and air conditioning), tedy systémů topení, vzduchotechniky a klimatizací. Tomu se daří a to zejména v oblasti růstu marží, opak platí o divizi průmyslové a zejména její části zaměřené na ropný průmysl. Mezi lety 2013 – 2016 dosahovala firma v průměru 6 % (organického) růstu celkových tržeb, do roku 2020 čeká podobné, či mírně lepší číslo. U zisků na akcii by to mělo být 11 – 13 %.

Trh HVAC by měl být i v následujících letech atraktivní kvůli pozitivním trendům ve stavebnictví. A také díky tomu, že budou nahrazovány systémy instalované během předchozího stavebního boomu. Konkurenční United Technologies to ve svých letošních výsledcích potvrzuje a její management očekává relativně slušný růst i nadále. Následující graf shrnuje dosavadní vývoj průmyslové a „klimatické“ divize IR:

 

Nejde tedy o společnost s výhledem na raketový růst, ale s rozumnou šancí na růst umírněný. Její silná stránka pak spočívá v tom, že je z mírně rostoucích tržeb schopná generovat hromady hotovosti. Jak ukazuje následující tabulka, minulý rok byl v tomto ohledu extrémem, protože IR zvedl provozní tok hotovosti z 851 milionů dolarů na 1,5 miliardy dolarů. I kdybychom od toho odečetli standardizované investice (cca 250 milionů dolarů), tak společnosti zbývá mnohem, mnohem více, než vyplácí na dividendách a odkupech. A to samé v menší míře platilo i v předchozích letech:


Zdroj: Financial Times

IR je tedy schopen generovat hodně hotovosti a sympatické je, že se neuchyluje k tomu, že by akcionářům vyplácel ještě více. Dovolit by si to sice na čas mohl, protože jeho rozvaha je hodně silná. Na rozdíl od řady jiných firem zejména v USA se ale jeho management zřejmě domnívá, že silná rozvaha je lepší, než krátkodobé (či dokonce krátkozraké) potěšení akcionářů. Jak bylo zmíněno, Samaha se domnívá, že IR je nyní nejlepší akcií v daném odvětví. S ohledem na výše uvedené může mít pravdu. Jenže to ještě neznamená, že bychom do této akcie investovat měli. Řada akcií je nyní předražených a i „nejlepší“ - nejméně předražená akcie, má cenu stále příliš vysoko a dříve či později bude korigovat (i když třeba nejméně). Jak tomu je v tomto případě?

Pár jednoduchých kalkulací mi ukazuje, že IR je v podstatě férově oceněn za předpokladu, že výsledky roku 2016 nejsou žádnou jednorázovou událostí, ale firma je bude schopna dál s mírným růstem natahovat do budoucna (hovořím zejména o provozním toku hotovosti). Pokud ano, měla by akcionářům dlouhodobě nabídnout návratnost odpovídající jejímu riziku, tedy na necelých 10 %. Hraje se tedy o to, nakolik byl rok 2016 ukázkou věcí příštích, či ne.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688