Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.06.2017 07:18:25

Mají akcie amerických bank už to nejlepší za sebou?


Akcie dvou největších amerických bank JPMorgan Chase & Co. a Bank of America prošly minulou středu prudkou korekcí. Jejich vedení totiž informovalo, že příjmy z obchodování ve druhém čtvrtletí tohoto roku klesnou meziročně minimálně o 10 %. Oslabení akcií se nevyhnulo ani dalším bankám jako Goldman Sachs Group, Citigroup a Morgan Stanley, u nichž trading také představuje významný zdroj příjmů.

Investoři sice nečekali nějaký optimistický výhled, ale informace z vedení bank byla překvapivě temná. I přesto se však zdá, že reakce trhu byla přehnaná. Na pokles příjmů z tradingu ukazuje již nějaký čas menší objem nových emisí a celkově nižší objemy obchodování. Nyní je tento pokles v podstatě jistotou a situaci nezachrání ani vyšší zobchodované objemy na dluhopisovém trhu. Ty totiž generuje zejména segment vládních obligací, kde obchody nejsou tak ziskové jako v případě korporátních obligací.

Klíčovým tahounem příjmů z tradingu je volatilita a nepotřebujeme Sherlocka Holmese, abychom viděli, že index volatility klesl na nejnižší úrovně od počátku roku 2007. Druhé čtvrtletí tohoto roku bude navíc srovnáváno s druhým čtvrtletím roku 2016, kterému dominoval nečekaný výsledek hlasování o brexitu.

Já se ale stále domnívám, že i přes neuspokojivý vývoj v oblasti tradingu existuje několik důvodů, proč by si americké banky měly vést dobře. V první řadě nás čeká další růst sazeb. A řada bankéřů se začíná klonit k názoru, že uvolnění regulace finančního sektoru nemusí vyžadovat změnu zákona.

Například finanční ředitelka JPMorgan Marianne Lake minulý týden uvedla, že vzrostla pravděpodobnost uvolnění pravidel zátěžových testů, kterým jsou velké banky podrobovány a které ovlivňují jejich dividendovou politiku. Pokud by k tomu skutečně došlo, banky budou schopny svým akcionářům vracet více peněz na dividendách i odkupech. To by samo o sobě mělo v investorech budit nadšení, protože takový krok by se projevil i v návratnosti kapitálu.

Následující graf ukazuje dlouhodobý vývoj indexu volatility. Jak bylo zmíněno, jeho hodnoty se v poslední době pohybují na minimech naposledy zaznamenaných na počátku roku 2007. Jde o jeden z hlavních faktorů, který negativně ovlivňuje příjmy velkých bank z tradingu:

 


Autor: Gillian Tan


(Zdroj: Bloomberg Gadfly)

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688