Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.06.2017 09:01:59

Probíhá dobře maskovaná hospodářská revoluce


Akciové trhy jsou sice na historických maximech, ale z ekonomiky přicházejí další a další zprávy o tom, že se uzavírají obchody, příjmy stagnují, spotřebitelé jsou příliš zadluženi, upozorňuje Bloomberg. Pokud by tomu tak bylo, pak nás růžová budoucnost nečeká. Podle mého názoru se ale děje ještě něco, co vytváří enormní ekonomický posun. Slovo „revoluce“ se užívá až příliš často, ale pro současné změny je vhodné. Podívejme se na její hlavní složky, píše v komentáři agentury Barry Ritholtz.

Příjmy: V USA příjmy dlouhodobě stagnují, rostou jen u nejbohatší vrstvy společnosti. To se odráží na trhu s luxusním zbožím, uměním, na realitách, ale nákupní centra tímto vývojem trpí. Průměrný spotřebitel je v nákupech mnohem opatrnější a roste jeho citlivost na cenu. Ani během nakupování vánočních dárků už se nelze spoléhat na to, že spotřebitel bude nakupovat slepě bez ohledu na cenu.

Inflace a deflace: Na jednu stranu pozorujeme neustálý růst cen bydlení, vzdělání a ve zdravotní péči. Ceny spotřebitelského zboží od elektroniky až po technologie ale klesají. Produkty jako chytré mobilní telefony, Netlfix, datové služby a podobně navíc před deseti či dvaceti lety ve spotřebním koši vůbec nebyly. Stagnující příjmy, nové výdajové položky a rostoucí ceny v odvětvích, jako je zdravotní péče, vytvářejí velký tlak na maloobchodní nákupy spotřebitelů. 

Čas: Lidé jsou dnes ve pod velkým tlakem, všude jsme pronásledování naším mobilním telefonem, naše práce nás dostihne všude. Je tak vítáno cokoliv, co nám může uspořit čas. Domácnosti se tak stále více snaží omezit časově náročné nákupy v supermarketech.

Psychologie: Finanční krize byla pro spotřebitele traumatem, ale k tomu podle mého mínění nastal ještě jeden psychologický posun. Lidé dříve rádi nakupovali všechny možné věci, ale nyní se zdá, že tato záliba je pryč. Částečně to může být odrazem digitalizace, která nás například zbavuje potřeby velkých knihoven plných knih. To ale není zdaleka vše. Lidé se totiž posouvají od materialismu k zážitkům. Mnohem zajímavější se pro ně stávají dovolené, setkání s přáteli a podobně. 

Technologie: S ohledem na výše uvedené by bylo příliš jednoduché vinit ze všech problémů maloobchodu Amazon. Nelze ale popřít, že díky novým technologiím jsme dnes lépe informováni o cenách. Tradiční obchody už často slouží jen k tomu, aby se lidé na zboží mohli podívat a následně je koupit přes internet. Pokud nějaký obchod nemá konkurenceschopné ceny, je odsouzen k zániku.

Všechny tyto faktory přispívají k úpadku retailového sektoru. Ukazují, že společnost prochází fundamentální změnou ve spotřebě. Revoluce je to příliš pomalá na to, abychom ji jasně vnímali, ale příliš rychlá na to, aby se s ní dokázal tradiční maloobchodní sektor vypořádat.


 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688