Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.06.2017 19:30:41

Nový zákoník práce poslanci odložili. Pravděpodobně přijde na řadu až po volbách

Lítý řečnický boj plný vzájemného osočování se dnes opět rozhořel na půdě poslanecké sněmovny při projednávání novely zákoníku práce. Nakonec jeho projednávání poslanci odložili na další schůzi. Prakticky to znamená, že velmi pravděpodobně nebude do konce volebního období schválen.

Novela zákoníku práce vzbudila dnes vpodvečer velké emoce zejména v levicovém spektru dolní sněmovny parlamentu, nejdříve chtěli poslanci novelu odložit na jednání nové Sněmovny, nakonec odhlasovali přeložení na další schůzi. Prakticky to ale znamená totéž. Velmi pravděpodobně jej poslanci už v tomto období neprojedná.

 

Končící poslanec František Laudát, který oznámil, že v nadcházejících volbách nebude kandidovat, označil novelu za ostudný pamflet. „V tomto období jste tak brutálně poškodili zaměstnavatele a podnikatele, že je to neuvěřitelné. Ještě víc jim nakládáte touto novelou a já udělám vše pro to, aby neprošel. Budu obstruovat, i kdybych na to měl být sám,“ řekl Laudát.

Ekonomika musí nějakým způsobem fungovat a nelze do ní házet stále vidle. Už takhle máme velké problémy. Chybí nám 120 tisíc míst, která nejsou naplněna. Mohl bych pokračovat dál. To, co se stalo, je to, že na tripartitě byla dohodnuta nějaká kostra zákoníku práce. Na to se navalilo velké množství pozměňovacích návrhů, z nichž některé možná i jdou správným směrem, ale řada z nich způsobí víc škody, než užitku,“ řekl ministr financí Pilný s tím, že navrhuje zamítnutí novely.

Na to reagoval poslanec Ivan Adamec, který upozornil, že novela zákoníku práce je vládním návrhem. „Jestli sledujete tu rozpravu, tak tady je vládní návrh, který se týká zákoníku práce, a vládní ministr tady navrhuje zamítnout tento návrh. Kde to, prosím vás, jsme? Co to je za vládu, kdy jeden z ministrů říká k vládnímu návrhu, že je potřeba ho zamítnout? To opravdu si ze sebe děláme dneska legraci? Já chápu, že tady na to může mít každý trochu jiný názor. Já tomu rozumím. Ale toto jsem tady ještě skutečně neviděl ani neslyšel. Skutečně apeluji na všechny, nevím, jak to teď udělat, myslím, že bychom v tuto chvíli měli přerušit jednání o tomto vládním návrhu, požádat vládu, ať se dohodne, co vlastně chce, a pak ať nás tady úkoluje, ať to můžeme zpracovat a dát to do oběhu,“ řekl Adamec.

Následovalo hodinu a půl diskuse, která nic kloudného nepřinesla a nakonec kolem půl šesté bylo obsazeno tak málo poslaneckých lavic, že předsedající schůze Vojtěch Filip po poradě předsedů poslaneckých klubů vyhlásil půlhodinovou přestávku. V šest hodin večer pak návrh na přerušení bodu do září neprošlo. Návrh předsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka na přeložení bodu na další schůzi pak prošel. Prakticky to ale pravděpodobně znamená, že bod nebude projednán v tomto volebním období.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688