Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.06.2017 17:19:05

Summary: Konsolidace španělských bank a zrušení „jaderné daně“ v Německu

EVROPA:

Santander / Banco Popular

Ve Španělsku dnes proběhla důležitá konsolidace v bankovním sektoru. Největší tamní banka Santander přebrala bankrotující banku Banco Popular za symbolické jedno euro. Ta se již poměrné dlouho nacházela v problémech spojených především s nedostatečnou likviditou. Od finanční krize její rozvahu navíc zatěžoval také realitní majetek v hodnotě 37 mld. EUR a celá situace se ještě zhoršila poté, co klienti banky začali v posledních dnech hromadně vybírat svoje vklady. Ve výsledku je tak akvizice jedno z nejlepších možných řešení. Klienti Banco Popular se nemusí bát o svoje zbylé vklady, stát nemusí zachraňovat banku vynaložením veřejných výdajů a španělský bankovní sektor se dočkal tolika potřebné konsolidace. Banka Santander v návaznosti na akvizici přistoupí k navýšení kapitálového polštáře o 7 mld. EUR, aby pokryla kapitálové a rezervní potřeby přebíraného konkurenta. Akcie Santander za sebou mají volatilní den, v současnosti se ale nacházejí na včerejší zavírací ceně.

Německá energetika

Velké energetické společnosti v Německu si dnes můžou zapsat další vítězství nad německým státem v oblasti jaderné energetiky. Již v prosinci jim dal německý ústavní soud za pravdu ve věci pochybení vlády při odklonu produkce energie od jádra a přiznal jim tak nárok na odškodné. Dnes získaly druhý bod, když ústavní soud rozhodl, že daň, kterou odváděly za jaderné palivo (145 EUR/g) a jež měla pokrývat náklady spojené s jeho uskladněním, nebyla zcela v souladu s ústavou. Tím jim vzniká nárok na vrácení zhruba 6,3 mld. EUR, které v uplynulých letech zaplatily státu. Společnosti E.ON by tak mělo být navráceno zhruba 2,85 mld. EUR + 450 mil. EUR v úrocích, společnosti RWE 1,7 mld. EUR + 200 mil. EUR v úrocích a společnosti EnBW cca 1,44 mld. EUR. Akcie E.ON reagovaly skokovým růstem o 6 %, RWE o více než 6 % a EnBW o 3 %.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688