Inzerce (Inzerce)
Úvěry, půjčky  |  07.06.2017 11:47:22REKLAMA

Kreditní karta: Jaké přináší výhody, jak vybrat tu nejlepší a pro koho je vhodná?

Kreditní karta není nic jiného než určitá forma půjčky. Ten, kdo s kreditkou umí zacházet, může z ní vytěžit maximum. Rozhodně ale není vhodná pro každého. V čem může kreditní karta pomoci a kdy je vhodné o jejím sjednání raději neuvažovat?

Kreditní karta je revolvingovým úvěrem, který klient postupně čerpá a následně splácí bance. Čerpat peníze je možné do bankou stanoveného limitu. Ten se s každou splacenou částkou opět navyšuje. Kreditní kartu je možné využívat stále dokola.

Čerpat peníze z kreditní karty lze různými způsoby. Kartou je možné platit v obchodě i vybírat s ní peníze z bankomatu. Avšak výběr z bankomatu se může prodražit, banka si totiž za výběry v hotovosti účtuje nemalé poplatky. Nejvíce se kreditka vyplatí při bezhotovostních transakcích.

Jaké jsou výhody kreditní karty?

Bezúročné období

Největší předností kreditní karty je, že si lze peníze půjčit zdarma. Podmínkou však je, vrátit peníze do konce bezúročného období, které trvá zhruba 45 až 60 dnů. Stačí se však o den opozdit a úroky už naskakují.

Slevy a procenta z nákupu zpět

Poskytovatelé kreditních karet lákají klienty také na mnoho odměn a bonusů. Nejčastěji se jedná o různé slevy do obchodů, sportovních center a restaurací. Navíc některé karty nabízí i vrácení určitého procenta z nákupu zpět.

Výhodnější směnný kurz

V neposlední řadě kreditní karty přijdou vhod na zahraničních cestách. Platba kartou v zahraničí vyjde levněji než výměna valut. Není-li to nezbytné, pak nikdy s kreditní kartou na dovolené nevybírejte, poplatek by vás mohl nemile překvapit.

 


Pro koho je kreditní karta vhodná?

I přes řadu výhod mohou být kreditní karty velmi nebezpečné. Mnoho lidí si totiž stále neuvědomuje, že se jedná o úvěr, a pokud není dodržené bezúročné období, pak o velmi drahý úvěr. Zároveň slevy a bonusy často lákají k většímu utrácení. Spotřebitelé mnohdy nakupují i to, co nepotřebují.

Kreditní karta by rozhodně neměla sloužit jako náhrada za finanční rezervu. Naopak vhod přijde těm, kteří mají našetřeno, a tak hravě zvládnou splatit vyčerpané peníze z kreditky. Klienti, kteří mají perfektní platební morálku a přehled o finančních produktech, mohou s kartou výrazně ušetřit.

Jak vybrat tu nejlepší kreditní kartu?

Pokud nevíte, co sledovat při výběru kreditní karty, pak pamatujte, že nejdůležitějšími parametry jsou:

  • bezúročné období 
  • poplatky
  • výše procenta zpět z provedených plateb
  • počet slev u obchodních partnerů
  • úroková sazba při nedodržení bezúročného období

A jak získat kreditku? Je to snadné. Kreditní kartu sjednáte v bance a u nebankovních úvěrových společností. Je jen na vás, kterou si vyberete. Banky svým klientům často nabízí i zvýhodněné kreditní karty, a tak se na kreditní kartu jako první zeptejte ve vaší bance. Najdete-li pro vás tu nejvýhodnější u konkurence, pak stačí vyplnit online žádost nebo kontaktovat zástupce dané společnosti.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688