Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.06.2017 18:19:45

Brzdí zatajování mezd ekonomiku?


Společnosti by neměly před zaměstnanci tajit, kdo má jakou mzdu. Alespoň to s odvoláním na studie tvrdí nová kniha"Under New Management: How Leading Organizations Are Upending Business as Usual", o které píše magazín Business Insider. Zatajování výše odměn prý neprospívá výkonu zaměstnanců a v důsledku ani firmě a ekonomice jako celku.

Například Cornellova a telavivská univerzita v jednom experimentu nabídly účastníkům peníze za dokončení jednoduché tříkolové hry na počítači, přičemž za mimořádný výkon účastníci dostávali bonusy. Skupina, které výzkumníci sdělili výkony a odměny všech účastníků experimentu, si vedla lépe, než ta, kde jednotlivcům sdělovali pouze jejich vlastní odměnu.

K dalšímu podobnému experimentu byla využita platforma Amazon Mechanical Turk. Jedná se o platformu spojující firmy a zájemce o krátkodobé zaměstnání, přičemž ke splnění zadání stačí mít jen počítač a připojení k internetu. Lidé tak například pomáhají firmám za drobnou odměnu třídit, přepisovat či analyzovat různá data, se kterými si počítače ještě nedokáží spolehlivě poradit (například třídění fotografií či přepisování audiozáznamů).

2000 účastníků experimentu plnilo jednoduchý úkol, kterým bylo vkládání údajů do databáze. Za každý správně vložený údaj dotyčnému účastníkovi náležela odměna. Skupina, které byly sděleny výkony a odměny všech jejích členů, ve druhé části experimentu přidala na výkonu. Více se snažili i ti, kteří dobrý výkon předvedli už v prvním kole. K tomu je zřejmě vedla snaha alespoň se udržet na dříve dosažené úrovni.

Vypadá to tak, že zveřejňování výše odměn zvyšuje soutěživost mezi zaměstnanci a tím i výkon firmy a celé ekonomiky. Je to však v rozporu s tím, co se na Západě považuje za dobré mravy – o mzdách se tam totiž nemluví. Třetina amerických firem v roce 2001 dokonce výslovně zakazovala svým zaměstnancům debatovat o mzdách a výzkum Women’s Policy Research z roku 2010 uvádí, že zhruba polovina amerických pracovníků měla zákaz hovořit s kolegy o svých mzdách v pracovních smlouvách, anebo byli vedením společností od takových debat přinejmenším odrazování.

Jak podotýká Business Insider, mzdy všech zaměstnanců zveřejňuje například řetězec obchodů se zdravými potravinami Whole Foods, a to už od roku 1986. Kromě větší soutěživosti podle bývalého šéfa sítě obchodů Johna Mackeyho větší transparentnost ohledně odměn zvyšuje i důvěru a soudržnost mezi zaměstnanci.

Zveřejňování platů však má i své zápory. Může nebezpečným způsobem zvednout sebevědomí a ego některým zaměstnancům anebo vyvolat hořkost v jiných hůře placených zaměstnancích. Celkově však průzkumy hovoří ve prospěch zveřejňování výše mezd. Navíc, jak podotýká Business Insider, pokud firma navíc zveřejní i vzorec, podle kterého se odměny vypočítávají, zaměstnanci pak ví, jak zlepšit svůj výkon, aby dosáhly na vyšší mzdu.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

08.06.2023Slabý maloobchod dále brzdí českou ekonomiku ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
07.06.2023Ranní okénko - Pokles reálných mezd brzdí vývoj v maloobchodě Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688