Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
04.06.2017 17:41:20

V úterý přejde naše území výrazná studená fronta, léto se ale den za dnem rychle vrátí

 

 Aktuální počasí je poměrně dost teplé a podobná situace nás čeká i ve výhledu. Určitá změna přijde v úterý, kdy se do střední Evropy dostane výrazná studená fronta se silnými bouřkami. Za studenou frontou se bude den za dnem oteplovat a už na víkend to zase vypadá na vysoké letní teploty na našem území. Postupně ojediněle i tropické. V dnešním článku se můžete dočíst něco více o studených frontách letního typu, bouřkách, které je doprovází, a společně se také podíváme na počasí jednotlivých dnů, které nás čekají. 

 Studená fronta je v počasí linie na mapě / ve skutečnosti plocha, která ohraničuje vpád studeného vzduchu na území s teplejším vzduchem. Přináší tedy logicky ochlazení. Jejich průběh je až na zmiňované ochlazení v průběhu roku různý. V zimě typicky přechází srážky dešťové ve sněhové, na jaře a podzim se dostaví trocha deště. Nejvýraznější projevy mají studené fronty v létě. Ve vzduchu je totiž dostatek energie, aby na čele takové fronty narostly četné bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy. Nejvýraznějšími projevy jsou pak nárazový vítr, přívalové srážky a kroupy. 

 V prostoru před studenými frontami letního typu často vznikají podmínky pro tzv. předfrontální bouřky. A jelikož se obvykle vyskytují ve vzduchové hmotě, která má u země teplotu klidně 30°C, tak i jejich síla může být značná a napáchat škody. Před studenou frontou klesá tlak vzduchu i dva dny předem, za frontou prudce stoupá, což právě charakterizují typické poryvy větru jako symbol vyrovnání tlaku. 

  V pondělí a úterý tedy očekávejte příjemné počasí s teplotami v rozmezí 21 – 25°C, v průběhu úterý už od západu svižně studená fronta s bouřkami, přeháňkami a občasným deštěm. Bouřky budou silnější ve východní polovině země, protože tam před nimi bude tepleji, až 27°C. Po studené frontě klesnou na jeden den teploty pod 20°C, ale následně se bude směrem k víkendu oteplovat a výhledově lze očekávat opět teploty až ke tropickým 30°C.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty