Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.06.2017 12:28:37

Nejchytřejší způsob, jak nakládat s Ruskem

Prezident Evropské rady Donald Tusk po setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem sdělil, že obě strany mají rozdílné názory na Rusko. Detaily sice poskytnuty nebyly, ale můžeme předpokládat, že Trumpův pohled je mírnější i přesto, že s Ruskem souvisí řada jeho skandálů na domácí půdě. Podle některých názorů to dokazuje, že ruský prezident Vladimir Putin má na Trumpa nějaké veřejnosti neznámé páky. Pro mě jde ale o známku toho, že Trump stále věří v možnost vybudování pragmatických vztahů mezi USA a Ruskem, napsal komentátor Bloombergu Leonid Bershidsky.

Konkrétní podoba takových vztahů jasná není. Jen těžko by šly založit na cynických amerických ekonomických a vojenských zájmech a ústupcích ruskému režimu. Klíčová otázka zní: Chtějí Spojené státy dlouhodobý vztah s Ruskem, který bude trvat i poté, co Trump a Putin již nebudou vládnout? Odpověď může být záporná. Putinovi zapřísáhlí nepřátelé se domnívají, že zkorumpované a na ropě závislé Rusko míří pod jeho vedením ke stejnému kolapsu, jakým prošel Sovětský svaz. Takové názory najdeme zejména na Ukrajině, a pokud by měly pravdu, žádné budování dlouhodobých vztahů smysl nemá. Stačí si jen počkat.

Čekání na ruský kolaps je stejnou strategií, jakou sledují komodští varani. Jejich kousnutím se do krve kořisti dostanou jedy, na které oběť postupně umírá. Varan ji jen sleduje a čeká, až vykrvácí. Jenže Rusku by nebyl konec ani poté, co by se rozpadlo. Nehledě na to, že ekonomicky je mnohem odolnější, než byl Sovětský svaz. I kdyby k rozpadu této země došlo, Spojené státy by musely vybudovat vztahy s několika novými subjekty, které by byly stále poměrně velké a zároveň politicky nestabilní a vojensky silné. Nezapomínejme, že po rozpadu Sovětského svazu se jen několik málo nově vzniklých zemí otočilo směrem k Západu.

Je tedy pravděpodobně nejlepší pracovat s tím, že Rusko tu bude ještě hodně dlouho a budování dlouhodobých vztahů s touto zemí je nutností. Putin tu jednou nebude, jeho země ale ano. Spojené státy s ní mohou jednat jako s geopolitickým protivníkem, který představuje nebezpečí pro západní hodnoty, dělá problémy na globální úrovni, ovlivňuje volby v jiných zemích a podobně.

George Kennan v roce 1946 charakterizoval Sovětský svaz způsobem, který v mnohém odpovídá i dnešnímu Rusku: „Je uzavřen vůči logice rozumu, ale vysoce citlivý na logiku síly. Z toho důvodu se rychle stahuje ve chvíli, kdy narazí na silný odpor. Pokud tedy jeho protivník má dostatek síly a dá jasně najevo, že je ochoten ji použít, tato síla nakonec použita být ani nemusí.“ Podle této logiky tedy Spojeným státům stačí mít dostatečnou sílu a ukázat ji vždy, když bude třeba. Jenže jsou k tomu ochotné pokaždé, když Rusko začne provokovat? Kolik amerických voličů by například souhlasilo s vojenským zásahem na Ukrajině?

Pokud Spojené státy nebudou reagovat razantně, nebude popsaná strategie fungovat. Putin je vždy ochoten jít ještě o krok dál, má-li k tomu prostor, protože jej neomezují všemožné demokratické procesy a normy. Takže moc zajímavě nezní ani strategie varana, ani tento plán preventivní ukázky síly. Je tu ale ještě třetí možnost, která vyžaduje, aby Rusko bylo vnímáno jako součást západní civilizace. Museli bychom ignorovat Putinovu propagandu, tedy jeho vykreslování Ruska jako bašty proti prohnilému Západu a islamismu. Jenže to není zase o mnoho těžší, než se nyní stejně dívat na dnešní Maďarsko či Polsko.

Tato poslední strategie by znamenala spolupráci všude tam, kde je Rusko hodně podobné Západu. A konfrontaci tam, kde je úplně odlišné. Například ruské postoje vůči Assadovi a podpora jeho boje s islamisty jsou v souladu s našimi západními tradicemi. Přes všechny Assadovy zločiny by jeho pád znamenal zkázu pro všechny nesunnitské komunity v Sýrii. Spojené státy stejně tak podporovaly řadu režimů v regionu a tvoří aliance se státy v Zálivu. Na druhou stranu například ruská invaze na Ukrajinu v souladu s našimi hodnotami není. Trumpova vláda na dlouhodobé úvahy a plány moc není. Pravděpodobně ale instinktivně tuší, že tato poslední strategie je nejlepší. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688