Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  01.06.2017 06:57:38

DOWER-D: Antievropeismus a jeho dopad na akciové trhy!

Ve Spojených státech udává tón antievropeismus a jeho vlajkonošem se stal Donald Trump. Je to vcelku přirozená reakce na desítky let trvající bipolární svět USA - Rusko. Evropa, zejména Francie a s nově zvoleným prezidentem o to víc, už od pádu železné opony spřádá sny o multipolárním světě. Tedy ne jen o USA a Rusku. Pochopitelně to v USA a hlavně  v Rusku naráží na nevoli, Bipolární svět se kočíruje snáze. Zřetelně vznik nového "multipolárního světa" nedávno vzpomněla německá kancléřka. Možná nešťastně v pivním stanu, který mnohým Evropanům evokuje vzpomínky na Mnichov. Ať ale tak či tak, bude mít "nový svět" dopad i na akciové trhy.

"Nový svět" zvýrazněný v Evropě brexitem ovlivní, resp. už ovlivňuje kapitálové, potažmo akciové trhy. Evropské i globální. Česko nevyjímaje. Německá kancléřka Angela Merkelová nedávno prohlásila: "My Evropané musíme svůj osud vzít skutečně do svých rukou." Měla pravdu, i když se to spoustě Čechů nejspíš nelíbí. Je to ale stejné jako s vrtochy počasí. Časté a rychlé střídání teplot nebo záplav a sucha se nám také líbit nemusí, ale je to prostě fakt a musíme se s ním smířit nebo, přesněji, naučit žít.

Dojde-li k "odtržení Evropy od Západu", resp. k budování  evropského geopolitického centra, tedy k budování onoho multipolárního světa, a nemá smysl před fakty zavírat oči, protože asijské geopolitické centrum už je realitou, musí se mu přizpůsobit i evropské kapitálové, potažmo akciové trhy. Je to přirozené a nic překvapivého. Leč jedna věc je vzít fakta na vědomí a druhá umět s nimi žít. Zvlášť, když opírat se o americkou berličku bylo a ještě i je tak snadné.

Dojde-li k budování evropského geopolitického centra, a to nejspíš dojde, bude úplně jinak vypadat i evropské kapitálové, resp. akciové prostředí. Ať se nám to bude líbit nebo ne finanční centrum se přesune do Německa, případně do Francie a nahradí stávající americkou berličku. Samozřejmě se změní i struktura evropských akciových trhů. Zvlášť vznikne-li něco, čemu budeme moci říkat "Spojené státy evropské". Ano, je to ještě nejspíš hudba delší budoucnosti a nemusí se nám líbit, nezapomínejme však, že akciové trhy byly historicky vždy hybateli nových myšlenek a místem, na kterém docházelo k přesměrovávání peněz z míst, kde jich už nebylo potřeba do míst, ve kterých vznikala jejich nová potřeba. A pro Čechy bude dobré "být u toho".

Má asi pravdu vedení pražské burzy, když o významu a důležitosti tuzemského akciového trhu pochybuje. Ve světle výše uvedených úvah nabývají jeho pochybnosti na síle. To ovšem není signál o nějakém zmaru. Naopak. Je to apel k akci jak Čechům a především české střední třídě pomoci k úspěšnému investování a zvyšování její finanční síly. Pokud ovšem budeme stát bokem připraveni všechno kritizovat a trumfovat se navzájem silnějšími bonmoty k ničemu se nedostaneme.

A na závěr ještě pár slov k aktuální situaci na tuzemském akciovém trhu. Česká "dividendová pozice" tuzemský trh stále řadí do skupiny spekulativně zajímavých trhů. Do prázdnin je situace jasná, zbývají Kofola ČS a ČEZ. Ale co po prázdninách? Se samotným Pegas Nonwovens na podzim už nevystačíme. Ale o tom později.

 

DOWER-D 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.12.2017DOWER-D: Tuzemský akciový trh na prahu růstu! Emil Dočkal (Dower-D)
06.09.2017DOWER-D: Tuzemský a globální akciové trhy! Emil Dočkal (Dower-D)
09.07.2017DOWER-D: Summit G20 a akciové trhy! Emil Dočkal (Dower-D)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688