Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.05.2017 17:29:13

Říkejte jim kyborgové?

Stovky pracovníků Morgan Stanley brzy dostanou nového pomocníka. Tak jako existuje rozšířená realita, “rozšíří” přední americká banka svoje finanční poradce o algoritmy, které za ně budou vykonávat rutinní úkoly nebo napovídat, jaké investiční kroky jsou v dané chvíli nejvhodnější. Ústřední myšlenka? Morgan Stanley se domnívá, že pro zámožné klienty je lepším řešením člověk s digitálním “přítelem na telefonu” než software, který alokuje cenné papíry hlava nehlava. Plně automatizované – a levnější - správě majetku se mezitím věnuje stále více firem.

Projektu “rozšířeného” finančního poradce se v Morgan Stanley interně říká “další nejlepší krok”. Konkrétně půjde o algoritmy strojového učení, které budou jejím zaměstnancům poskytovat doporučení na základě toho, jak se hýbe trh nebo jaké významné události se odehrály u jejich klientů. Algoritmický “facelift” čeká do konce roku 16 000 jejích finančních poradců.

Živí versus neživí poradci

Finanční poradci během řady let obvykle navážou vztahy se stovkami klientů. Správě majetku se pochopitelně věnují i jiné společnosti, přičemž plně automatizované poradenství bývá finančně dostupnější. To, na co by poradci-lidé ve více či méně pomyslném souboji s robotizací ale mohli spoléhat, je využívat stejné technologie, které zároveň ohrožují jejich pracovní místa: algoritmy, big data a strojové učení. A tradiční brokerské domy na to reagují.

U Morgan Stanley by “živí” poradci mohli získat náskok nad poradci-roboty tím, že klienta osloví přesně v tom správném okamžiku. 

Technologie jim pomůže pochopit, co se u jejich klientů děje, zda nezvažují hypotéku, nebo neobstarávají záležitosti po smrti rodičů,” říká podle FT.com šéf analytiků Jeff McMillan z bankovní divize správy majetku. “Neusilujeme o to něco prodat, snažíme se najít věci, které chcete a potřebujete,” říká také.

Stále více firem rozjíždí platformy plně automatického finančního poradenství, označovaného jako roboadvisory, kde se investiční rozhodnutí činí za pomoci algoritmů. V roce 2014 spravovalo roboporadenství ve Spojených státech akvita za 16 miliard USD. Do konce roku 2015 to bylo 50 miliard. O tom, jak tuto službu dostat k více lidem, uvažují na příklad v Británii. Jistá studie na začátku roku ukázala, že každý pátý člověk v zemi nerozumí bankovnímu výpisu a každý třetí nedokáže vypočítat, jaké by měl mít úroky z úspor.

Americká Morgan Stanley samotné roboporadenství nezavrhuje. Tuto službu chce společně se svými rivaly Bank of America a Wells Fargo spustit v příštích měsících. Její analytici přitom odhadují, že roboti by do roku 2025 mohli mít pod správou 6,5 bilionu dolarů, tedy zhruba 5 procent jmění po celém světě. Loni to bylo zhruba 100 miliard USD.

Siri pro makléře?

A další technologická udělátka jsou na spadnutí. Banka, která vyrobí 80 000 analytických zpráv ročně, pracuje na asistentovi s umělou inteligencí, který by se horou analytických dat prodíral a hledal odpovědi na zadané otázky.

Zdroje: BBG, FT

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688