Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  30.05.2017 17:14:00

Pražská burza pod tlakem bank klesla druhý den za sebou

Pražská burza dnes navázala na pondělní ztráty. Index PX odepsal 0,67 procenta na 1 006,15 bodu, což je zhruba dvojnásobný pokles oproti pondělí. Podobně jako v pondělí dnes burzu stahovaly banky, kterým se nedařilo ani v Evropě. Dolů dnes mířily ČEZ a Unipetrol, který se obchodoval poprvé bez nároku na nejbližší dividendu.

Rakouská bankovní skupina Erste Bank Group dnes odepsala 1,85 procenta na 865,50 . Nedařilo se ani dalším bankovním titulům, Moneta odepsala 0,31 procenta na 79,60 za akcii a Komerční banka 0,5 procenta na 942,80 za akcii. Slabší den zažívají také akcie evropských bank, index Stoxx 600 Banks naposledy odepisoval 1,1 procenta. V Praze se dnes naopak vedlo rakouské pojišťovně VIG, která zpevnila o 0,48 procenta na 646,40 za kus, a částečně tak umazala pondělní 1,5procentní ztrátu.

Polostátní gigant ČEZ zakončil seanci na rovných 448 za akcii, což znamená ztrátu 0,8 procenta. Nejmenované zdroje blízké bývalému ministru financí Andreji Babišovi uvedly, že jistý člen dozorčí rady ČEZ, který zastupuje ministerstvo financí, učiní kroky k odvolání 4 členů zastupujících ČSSD a KDU. Pokud se mu to podaří, mohl by skončit generální ředitel energetiky Daniel Beneš. Lidové noviny mezitím přišly se zprávou, že člen představenstva ČEZ Tomáš Pleskač byl jedním z klientů zkrachovalého obchodníka s cennými papíry Key Investments, úspory prý z firmy předvedl krátce před jejím krachem.

Unipetrol ztratil 2,04 procenta na 268,40 za akcii, což je 5,6 pod pondělním závěrem. Titul se dnes poprvé obchodoval bez nároku na dividendu, kterou představenstvo navrhuje na 8,3 na jeden cenný papír. Akciím petrochemického holdingu se tak nedaří vychýlit se ze sestupné dráhy, na které jsou od minulého úterý a kterou přerušily včerejší stagnací.

Beze změn na 117,50 skončila v dnešním závěru Fortuna, která v pondělí zažila výrazný vzestup. Za ním stálo zvýšení dobrovolné nabídky na odkup akcií Fortuny na 118,04 . Skupina Penta, která je majoritním vlastníkem Fortuny, nabízela menšinovým akcionářům původně 98,69 za akcii Fortuny.

Výraznější zisky si dnes z menších emisí připsaly CETV a Kofola, které stouply o 0,94 procenta, respektive 0,75 procenta.

Obchodní aktivita byla oproti línému pondělku téměř dvojnásobná, i tak ale zůstala pod dlouhodobým průměrem. Před závěrečnou aukcí se zobchodovaly akcie v objemu 0,375 miliardy . Průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,672 miliardy .

V červeném poli se v podvečer pohybovala i většina regionálních burz. Polský index WIG 20 ztrácel 1,2 procenta a rakouský ATX 0,92 procenta. Maďarský BUX si připisoval 0,66 procenta.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688