Research (Česká spořitelna)
Investice  |  29.05.2017 09:08:07

Fed naznačil, jak naloží se svými biliony USD v dluhopisech


Na půdě Fedu se postupně stříbří postup, kterým se tato instituce bude zbavovat svého mamutího portfolia nasbíraného skrze různé fáze uvolňování měnové politiky formou kvantitativního uvolňování (návrat na objem před pádem Lehman Brothers by obnášel snížení bilance Fedu celkově o zhruba 4 biliony dolarů aktiv).

 

Postup bude zřejmě tento: Fed si pro každou kategorii dluhopisů stanoví měsíční objem, který nebude rolovat (tj. po splatnosti si za utržené peníze už daný typ dluhopisu znovu nekoupí a daná částka se tak přesune z ekonomiky do pomyslného „sklepa“ centrální banky), přičemž tento limit bude nejprve poměrně nízký, ale bude se ve čtvrtletních intervalech postupně zvyšovat až na finální úroveň, která bude platit až do okamžiku, kdy celé portfolio klesne na žádoucí úroveň. Fed to hodlá pojmout jako předem naprogramovaný automat, který bude nutno upravit jen v případě nečekaných poryvů v ekonomice.

Postup formou automatu je samozřejmě logický a principiálně správný. Pokud by si totiž Fed s (ne)reinvestovanými objemy pohrával podle momentální situace (sazby na trhu, inflace atd.), šlo by vlastně – vedle postupně zvedaných úrokových sazeb – o druhý nástroj měnové politiky. A to by mohlo v měnověpolitické komunikaci a v ovlivňování tržních očekávání dělat docela znatelný zmatek.

(Tady si můžeme připomenout rozhodnutí ČNB v roce 2004 začít prodávat výnosy z devizových rezerv. Také tehdy šlo o automat, protože měsíčně prodávaný objem, ačkoli způsoboval opakovaný drobný tlak na posilování koruny, byl k aktuálnímu vývoji kurzu víceméně slepý – právě ve snaze neučinit z tohoto odprodeje nástroj měnové politiky, který by byl paralelní k repo sazbě.)

Ovšem vzhledem k tomu, že jde o manévr, se kterým Fed nemá v tomto rozsahu žádnou předchozí zkušenost, faktická šance, že z důvodů dopadu na ekonomiku bude nutno si s limity přece jen pohrávat, je možná větší, než vedení Fed čeká (nebo možná spíš chce, aby tržní hráči čekali). I samotná skutečnost, že zmíněné ne-reinvestiční limity se budou postupně zvyšovat z nejprve nízké úrovně, naznačuje, že Fed chce chystaný režim zavést jen velmi opatrně a před zrychlením vždy ověřit, že dosavadní kroky nezpůsobily žádné větší otřesy.

Michal Skořepa


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688