Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
21.05.2017 15:13:44

Blíží se Medard s tradičně deštivým počasím na počátku léta, bude tomu tak i letos?

 

V jednom z uplynulých článků jsme se věnovali tzv. povětrnostním singularitám, tedy určitým opakujícím se odchylkám počasí od průměru v daném období. Zmiňovali jsme je v rámci období vpádů studeného vzduchu od severu v průběhu jara. Jak se rok posunuje směrem k létu, přichází další zvláštnost počasí, a to vlhké deštivé počasí během začátku a průběhu června, které naši předkové vysledovali kolem svátku Medarda, a vznikla i notoricky známá pranostika. Proč deštivé počasí v období před námi vzniká a jak to zatím s jeho průběhem letos vypadá?

Musíme si zapamatovat jednoduché pravidlo. Nemusíme to řešit z pohledu fyziky, ale prostě si jen zapamatovat, že teplý vzduch váže vlhkost daleko lépe jak studený. V tom je jádro pudla. Během zimního období byly teploty nízké a ovzduší nad povrchem moc vlhkosti nevázalo. Po jarním období je ale červen první měsíc, kdy začínají být pořádná vedra a vzduch váže hodně vlhkosti. Tomu nahrává do karet západní proudění, které přináší spoustu vlhkosti z Atlantiku prostřednictvím front a celých frontálních systémů nebo tlakových níží.

Pokud jsou obě podmínky splněny, že vzduch je dostatečně teplý a nad naše území se zároveň nasouvá vlhkost z Atlantiku, deštivé období může začít. Předkové vysledovali, že červen je pro to opravdu vhodný a obvykle prší. Počasí posledních let chodí více z extrému do extrému, takže všechny vysledované singularity nemusí být časté jako dříve. Místo velkého množství srážek začíná střední Evropa bojovat více se suchem. Čechy o něco méně, Morava o poznání více.

V letošním roce je obvyklé deštivé období právě před námi, ale prozatím lze očekávat nadále spíše sušší počasí. Nelze předpovídat, jak bude třeba v půlce června, ale trend je zatím neustále nepříznivý pro zemědělce, zahrádkáře a přírodu jako celek. Nezbývá než doufat, že příroda nebude zase celé léto vyprahlá, že se budeme moci vydat alespoň někde na houby a že škody na produkci zemědělců, vinařů a jednotlivých zahrádkářů budou minimální. O případné změně vývoje vás budeme rádi informovat.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty