Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.05.2017 17:04:09

Bouře Trump smetla z amerických akciových trhů 9 miliard USD

Devět miliard dolarů vyluxovali investoři během jednoho týdne z amerických akciových trhů. Wall Street dostala políček přímo z Washingtonu, od kterého očekávala (pokud možno co nejdříve) nižší daně, mírnější regulace a další opatření na podporu největší světové ekonomiky. Množící se skandály prezidenta Donalda Trumpa ale posílily obavy, že s realizací jeho předvolebních slibů to možná nebude tak horké.

Zmíněná částka se týká fondů investujících do amerických akcií. Odliv kapitálu registrovaly už třetí týden za sebou, přičemž při poslední vlně během jediného týdne do středy investoři vytáhli z amerických akcií zhruba 8,9 miliardy dolarů, ukazují data americké banky Bank of America Merrill Lynch.

Opačný trend nastal u evropských akcí, kam skrze fondy přiteklo 1,1 miliardy dolarů, nejvíce za 39 týdnů. Kapitál sem míří nepřetržitě už devět týdnů za sebou.

Celosvětově byly vítězem sledovaného týdne technologie. Investoři do nich nalili 1 miliardu dolarů, přičemž příliv kapitálu do technologických titulů pokračoval 11 týdnů za sebou.

Příliv investic do technologií je v celoročním přepočtu největší od internetové „dot-com“ horečky, která vyvrcholila v roce 2001 splasknutím bubliny v cenách internetových firem. BofA ML ale nejnovější vývoj moc radost nedělá, soudě podle tohoto vyjádření: „Čím déle trvá ekonomice a výnosům se zvednout, tím větší je riziko technologické mánie,“ uvedla banka.

Nejnovější problémy Bílého domu se točí kolem Trumpova kontroverzního odvolání šéfa americké FBI a možného vyzrazení tajných informací Rusku, ale především kolem podezření, že prezident chtěl zasahovat do procesu vyšetřování. To se projevilo na akciových trzích, americký index S&P 500 kvůli nervozitě z oddálení klíčových reforem zaznamenal ve středu největší jednodenní ztrátu od září.

Portfolio prezidentova zvláštního poradce

Zvláštním poradcem amerického prezidenta je aktivistický investor a miliardář Carl Icahn, takže je možné podívat se na příklad na to, jak se vede akciím, do kterých jeden z nejhlasitějších amerických akcionářů investoval.

Od listopadového zvolení Trumpa prezidentem do Vánoc si Icahnovo akciové portfolio vedlo dobře. Jeho návratnost byla až o 16 bodů vyšší než u širšího akciového indexu S&P 500. Jenže s koncem druhého Trumpova měsíce v úřadu je tento náskok prakticky pryč. Od voleb do středečního závěru vyneslo portfolio Icahnovi zhruba 13 procent. Návratnost širšího indexu byla jenom o dva body nižší.

Velkou část zisků obstaral podíl v rafinerské společnosti CVR Energy. Její akcie stouply od voleb o 73 procent díky nadějím, že Icahnovi se podaří přesvědčit Trumpovu vládu, aby změnila regule Agentury na ochranu životního prostředí (EPA), jejichž dodržování stálo rafinerie hodně peněz. Kritici v tomto případě upozorňují na možný střet zájmů.

Velkou část ztrát oproti tomu obstaral podíl v pronajímateli aut Hertz Global Holdings. Titul je od voleb nižší o zhruba 66 procent. V Icahnově portfoliu, které se na cestu dolů vydalo na začátku února, klesal jako jediný, ukazují také údaje pro amerického burzovního regulátora. Podle regulatorního sdělení s datem 15. května držel Icahn ke konci března ještě podíl v Cheniere Energy či v pojišťovací skupina AIG. Oproti tomu prodal podíly ve farmaceutickém Allerganu a v technologické Nuance Communications. Největší komponentou v portfoliu je holdingová Icahn Enterprises, která může sama vlastnit stejné tituly, jež jsou v porfoliu uvedeny samostatně. O některých akciových pohybech přitom Icahn regulátorům referovat ani nemusí.

Zdroje: Reuters, Bloomberg

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688