Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  18.05.2017 09:14:16

Japonské akcie se propadly, domácí makro zastínila americká nervozita

Růst japonské ekonomiky v prvním čtvrtletí byl díky robustnímu exportu a zvýšení domácí spotřeby rychlejší, než se očekávalo. Hrubý domácí produkt třetí největší ekonomiky světa se v celoročním přepočtu zvýšil o 2,2 procenta. Na japonské akcie dnes ale dolehlo dění na druhé straně Tichého oceánu, kde se vynořují obavy, že skandál amerického prezidenta Donalda Trumpa může oddálit očekáváné hospodářské reformy a plán snižování daní.

Za podpory silného vývozu a zvýšení domácí poptávky překonal růst japonského HDP v prvních třech měsících roku očekávání analytiků, kteří jej odhadovali 1,7 procenta. Dosáhl tak nejvyšší úrovně od stejného období v roce 2016. V posledním loňském čtvrtletí japonská ekonomika stoupla o 1,2 procenta.

Japonsko vykazuje vzestup HDP už od počátku loňského roku, což je nejdéle od růstu dlouhého šest čtvrtletí do konce roku 2006. Ekonomiku pohání jak zahraniční, tak domácí poptávka. Spotřebitelské výdaje ale tak oslnivé nejsou a rozhodně mají prostor ke zlepšení. Nicméně vývoj hospodářství je nutné kladně ohodnotit z hlediska tempa růstu i jeho kvality, uvedla investiční společnost Credit Agricole.

Spotřebitelské ceny ale stoupají jenom pomalu a firmy se ke zvyšování mezd stavějí negativně. To má dopad na snahy japonské centrální banky (BoJ) povzbudit ekonomiku a zvýšit inflaci, která zůstává pod jejím dvouprocentním cílem.

Nominální HDP, který nebere v úvahu vlivy inflace, se v prvním čtvrtletí snížil o 0,1 procenta, což byl první pokles za pět čtvrtletí. Důvodem je relativně slabá poptávka, která řadu firem odradila od toho, aby růst dovozních nákladů přenesly na obyvatelstvo, uvedla agentura Reuters.

Chaos ve Washingtonu srážel akciovou Asii 

Japonské akciové trhy se dnes propadly až na nejnižší hodnoty za 2,5 týdne. Index Nikkei 225 odepsal 1,3 procenta na 19 553,86 bodu, což je nejnižší zavírací hodnota od 2. května. Širší index Topix klesl také o 1,3 procenta na 1 555,01 bodu. Japonský jen na páru s dolarem naposledy oslaboval o 0,48 procenta.

Výprodeji po červené středě na Wall Street podlehly dnes i další hlavní asijské akciové trhy, když se k chaosu ve Washingtonu přidala politická krize v Brazílii. Po japonských akciích se nejméně dařilo burze v Sydney, australský akciový index S&P/ASX 200 ztratil 0,8 procenta. Čínské akciové indexy odepsaly v závěru 0,3 procenta v případě indexu CSI 300 a 0,5 procenta v případě indexu Shanghai Composite. Jihokorejský KOSPI byl nižší o 0,3 procenta.

Pro srovnání, širší americký akciový index S&P 500 si ve středu připsal největší ztrátu od září minulého roku, konkrétně 1,8 procenta. Nervozitu investorů prohloubil rozrůstající se skandál prezidenta Trumpa související s odvoláním šéfa FBI.

Zdroje: ČTK, BBG, Reuters

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688