Chraňte své soukromí na Facebooku!

TNBiz, 17.5.2017

Na Facebooku jsou lidé ochotní sdílet i ty nejdetailnější útržky ze svého soukromí. Díky této sociální síti dávají nahlédnout do svého života natolik, že mohou ohrozit i svoji bezpečnost. Málokdo si totiž uvědomuje odvrácenou stranu sociální sítě. Podívejte se na 10 věcí, které by si měl každý uživatel z Facebooku odstranit. Napsal o tom portál Independent.

1. Mobilní aplikace

Máte aplikaci Facebooku ve svém mobilním telefonu? Pokud ano, odborníci pro vás mají jasné doporučení - smažte ji. Aplikace mapuje váš pohyb, takže vás může někdo vyhledat.

Navíc kvůli aplikaci u mobilu rychleji dochází baterka. Odborníci také dodávají, že vám Facebook v telefonu "krade" volný čas.

2. Telefonní číslo

Číslo vašeho mobilu na váš profil nepatří, tedy pokud netoužíte po nečekaných telefonátech od reklamních agentur.

Váš kontakt totiž může využít kdokoliv, kdo získá přístup na váš Facebook. Pokud si číslo vymažete, vyhnete se nepříjemnostem a obtěžování.

3. Lidé, kteří nejsou vašimi přáteli

Mít bohatý seznam přátel může zalichotit vašemu egu, ale z hlediska bezpečnosti to není dobrý nápad. Pokud ztratíte přehled o tom, kdo má na váš profil přístup, může vám do soukromí proniknout i někdo nechtěný.
4. Informace o reklamě

Pokud nechcete být terčem promyšlených reklamních strategií, udělejte v nastavení malou změnu. Zkontrolujte si své reklamní preference a odstraňte je.

Marketingoví odborníci této sociální síti slušně platí, protože o vás má bohatou sbírku dat a ví přesně, co se vám líbí a zajímá vás.

5. Rozeznávání tváře

Dokáže Facebook na zveřejněných fotkách rozeznat vaši tvář? Tak to je chyba. Takto má v záloze další nástroj na vaši rychlou identifikaci. Pokud se tomu chcete vyhnout, zrušte na Facebooku povolení ve vašich nastaveních.

6. Zveřejnění lokality u fotek

Pokud se i vy rádi pochlubíte fotkami z dovolené a označíte u nich  svou lokalitu, tak riskujete. Takto mohou všichni ve vašem seznamu přátel vidět, že jste mimo domov. Může to být skvělá příležitost pro zloděje.

7. Informace o vztahu 

Na Facebook není vhodné uvádět, jestli máte partnera. Status "nezadaná/ý" totiž zejména pro ženy může znamenat otravné zprávy od nebezpečných mužů z různých koutů světa.

8. Status z letiště

Tady platí podobné nebezpečí jako u fotek z dovolené. Pokud se označíte na letišti, dobrovolně všem oznámíte, že bude váš byt na několik dní prázdný.

V zahraničí dokonce platí, že pokud vás někdo vykrade po zveřejnění podobného statusu, mají lidé velký problém s vyplacením pojistky.

9. Detaily z kreditní karty

Jsou i uživatelé, kteří zveřejňují na sociální síti detaily ze své platební karty. Někteří lidé neváhají ani vystavit svůj občanský průkaz. Tyto informace na váš profil v žádném případě nepatří. Někdo je může využít a vzít si na vás například půjčku.

10. Datum narození

Je lepší, když váš věk a datum narození zůstanou utajeny. Jejich zveřejněním zbytečně přispíváte do široké internetové sbírky internetových dat, které se vás týkají.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky