Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.05.2017 09:13:42

Rozbřesk: Omezení produkce ropy do března 2018 nemusí stačit

Mezinárodní energetická agentura (IEA) včera zveřejnila svou zprávu z trhu s ropou za květen. Základní sdělení je, že omezení produkce ze strany OPECu a spol. přináší své plody. V prvním kvartále jako celku sice ještě nebyly příliš viditelné vinou velkého tržního přebytku v lednu, ale do následujících kvartálů je IEA ohledně svého závěru již jistější. Uvádí, že pokud OPEC vydrží, tak ve druhém čtvrtletí mohou zásoby ropy klesat tempem asi 0,7 miliónu barelů denně a že ve druhé polovině roku může tento pokles ještě zrychlit. Samozřejmě za předpokladu, že v ostatních parametrech se nic nezmění.

Že se něco změní, je však takřka jisté. Pomineme-li poptávkovou stranu trhu (ač jsou výkyvy poptávky zpravidla důležitější), tak se pozornost soustředí hlavně na další vývoj produkce ropy v USA a v členských zemích OPECu, které nejsou součástí “dohody” - tedy v Libyi a Nigérii.

Právě silná odezva amerických producentů tzv. “břidlicové” ropy (LTO) na vyšší ceny byla jedním z překvapení prvního kvartálu. Opětovný rapidní růst produkce v USA dokládá mimo jiné i klesající produktivita těžařů v oblasti Permian na hranicích Texasu a Nového Mexika. Nutno poznamenat, že tamější producenti drželi vlajku “břidlicářů” vztyčenou i během nejtvrdších časů v minulých letech (první kvartál 2015). A právě jednotkový pokles produktivity naznačuje, že zlé časy jsou (alespoň) pro tuto chvíli pryč a je tedy na čase hledat ropu znovu i tam, kde se to v minulých měsících nevyplatilo. To, že se to nyní vyplatí, je funkcí neustále se vylepšující technologie (od roku 2007 vzrostla produktivita asi 10x) a vyšších cen ropy v prvním kvartále, které producentům umožnily prodat svou budoucí produkci za výhodných podmínek již nyní.

Co se týče Libye a Nigérie, tak nejlepší slovo, jenž vystihuje tamější produkci ropy, je asi nevyzpytatelnost. Nicméně snaha o její zvyšování (v případě Libye se zdá, že v posledním roce úspěšná) bude bezpochyby přítomná i v následujících měsících.

Je proto dost možné, že i v případě, že se OPEC a ostatní producenti shodnou na Ruskem a Saúdy avizovaném omezení těžby ropy až do března 2018 (což je víc, než trh na konci minulého týdne čekal), tak to na snížení zásob ropy na cílovanou úroveň pětiletého průměru nakonec nemusí stačit. To zároveň znamená, že i prostor pro růst cen ropy by měl zůstat relativně omezený.

TRHY

CZK a dluhopisy

Rychlejší než očekávaný růst ekonomiky pomohl koruně pouze minimálně. Koruna sice posílila, nicméně až později večer. Podobný pohyb se odehrál i na zlotém a na obou měnách se tak mohly podepsat faktory prospívající i euru.

Ministerstvo financí dnes plánuje aukci státních dluhopisů (5 a 10 let). Likvidity na nákup je na trhu dost a plánované objemy jsou relativně nízké. Otázkou je možná spíše to, jaký výnos bude ministerstvo ochotno akceptovat (pětiletý se aktuálně pohybuje lehce nad nulou, desetiletý kolem 0,7 %).

Zahraniční forex

Eurodolar se tlačí stále vzhůru, což může být kombinace dvou faktorů. Za prvé po francouzských volbách se pozornost začíná ubírat směrem k zasedání ECB, kde bude prezentována nová prognóza, jež může naznačit méně expanzivní choutky centrální banky (to také vysvětluje slabou libru proti euru). Za druhé - specificky dolar aktuálně trápí aféra amerického prezidenta Trumpa, která souvisí s odvoláním šéfa FBI a dále se rozrůstá, přičemž nyní již 48 % americké populace se domnívá, že by Kongres měl spustit proces impeachmentu.

V této atmosféře se tedy eurodolar může snad pohybovat dále vzhůru, neboť vývoj úrokového diferenciálu mu půjde naproti (eurové sazby mírně vzhůru, americké dolů). Technicky hledejme rezistence na úrovních 1,114, respektive 1,137.

Ropa

Cena ropy včera klesala asi o 2 %. Zveřejnění zprávy Mezinárodní energetické agentury za květen vyznělo z hlediska ceny neutrálně. K poklesu naopak přispěl report API o amerických zásobách, který poukázal na jejich nárůst o 0,9 miliónu barelů (navzdory očekávanému poklesu o cca 2,4 mb) v minulém týdnu. Dnes jsou v centru pozornosti především oficiální data o zásobách od EIA.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.05.2017OPEC: Dohoda se prodlužuje do března 2018 STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688