Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  16.05.2017 14:09:27

EasyJet si po rekordní zimní ztrátě objednal nová letadla


Třicítku nových airbusů s katalogovou cenou 3,8 miliardy dolarů si objednaly britské nízkonákladové aerolinky easyJet poté, co za zimu vykázaly rekordní ztráty. Výnos na sedadlo, což je jeden z jejich klíčových ukazatelů, klesl za půl roku do konce března o skoro desetinu. Pro stávající čtvrtletí ale aerolinky předpokládají zmírnění a pokles o nízké jednotky procent. Akcie easyJet dnes v Londýně klesaly až o více než 6 procent.

Objednáno je 30 dopravních letadel A321neo, což je největší verze vylepšeného modelu s jednou uličkou. První stroje by měly aerolinky obdržet příští rok v červenci. EasyJetu tímto nákupem (v podstatě šlo o konverzi opce na nákup 30 letadel A320neo v rámci staršího kontraktu) zvýší počet sedadel na let, prohlásila generální ředitelka aerolinek Carolyn McCallová. Znát by to mělo být v jednotkových nákladech, které by měly být lepší až o 9 procent než v největších letadlech, které easyJet v současnosti provozuje - strojích A320neo se 186 sedadly. Kupované stroje mají konfigurací 235 sedadel. 

„Poptávka po létání zůstává silná a odráží narůstající důkazy o tom, že zákazníci dávají výdajům na létání a dovolenou přednost před jinými položkami z těch, které nejsou primárně nutné,“ uvedla také McCallová.

Druhý největší nízkonákladový přepravce v Evropě čerpá optimismus ze stavu rezervací, které se vyvíjejí lépe než před rokem. Na stávající čtvrtletí prodal 77 procent míst. Konkurence mezitím omezuje kapacity, takže převis nabídky přestává být tak výrazný.

Výsledky za první pololetí finančního roku tak slavné nejsou. Celkový výnos na sedadlo klesl o 4,9 procenta (o 9,7 procenta při neměnných směnných kurzech) na 48,80 GBP (46,32 GBP respektive). Svou daň si vybral pokles kurzu britské libry po hlasování o brexitu loni v červnu, který si z pololetního zisku sebral 82 milionů GBP. Dalším negativním faktorem byly Velikonoce, které letos připadly na druhé pololetí, což aerolinky připravilo o zhruba 45 milionů liber. Ztráta před zdaněním za první pololetí finančního roku do 31. března tak při započítání obou těchto nepříznivých faktorů dosáhla 212 milionů liber. Bez nich by byla zhruba o tři pětiny nižší.

Vývoj akcií easyJet za poslední dva roky (modře) v porovnání s akciemi Ryanair (červeně). Akcie easyJet v Londýně naposledy klesaly o 5,27 procenta.

Zdroje: easyJet, BBG, Patria.cz

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688