Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.05.2017 09:14:04

Rozbřesk: Inflace brzdí Fed

Včera zveřejněná data o růstu výrobních cen ve Spojených státech zapadají do scénáře, který předpokládá, že už v červnu se Fed rozhodne znovu zvýšit své úrokové sazby. Finanční trhy s tímto krokem počítají už v podstatě na 100 % a s vysokou pravděpodobností započítávají pro letošek ještě jedno zpřísnění měnové politiky. Nakonec proč ne, když obrázek americké ekonomiky vypadá vcelku příznivě. Zvlášť, když se podíváme na trh práce, kde soustavně klesá počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti nebo na samotnou míru nezaměstnanosti, která poklesla pod dlouhodobý průměr, respektive pod úroveň tzv. přirozené míry.

Arzenál Fedu se přitom v těchto podmínkách nemusí omezovat pouze na zvyšování úrokových sazeb, ale časem by měl Fed, jak už i naznačil, přistoupit k omezování velikosti své bilance nabobtnalé rozsáhlými programy nákupů dluhopisů. Bilance Fedu totiž stále zůstává na pětinásobku úrovně, kterou dosahovala před pádem Lehman Brothers, neboť Fed dolary, které získává ze splatných bondů spolu s jejich výnosy, stále reinvestuje. Vytváří tím nezanedbatelnou stabilní poptávku po dluhopisech, která zadržuje dlouhodobé úrokové sazby/výnosy v rozletu. Zatímco postupné zvyšování úrokových sazeb berou finanční trhy jako jisté, s omezováním bilance s ohledem na pozici Fedu na trhu to až tak horké být nemusí. Přesto by už letos ke kvantitativnímu utahování sáhnout mohl, i když nejspíše půjde jen symbolický krok v podobě zastavení reinvestic výnosů z nakoupených dluhopisů. Bude to pro Fed šance otestovat, jak budou trhy (nejen ty dluhopisové) na zahájení měnové restrikce citlivé.

Nakonec vlastně ani není příliš mnoho důvodů, proč by měl Fed postupovat razantněji. Příznivý obrázek ekonomiky ilustrovaný především klesající nezaměstnaností má totiž stále minimálně jednu vadu na kráse. Dosud totiž neakcelerují mzdy natolik, aby výrazněji podpořily inflační tlaky. Stále více se totiž ukazuje, že s klesajícími počty nezaměstnaných hned nemusí automaticky docházet k růstu mzdových tlaků tak, jak to v cyklu bývá obvyklé. I proto nejnovější čísla, která budou na pořadu dnes odpoledne, nejspíše ukážou stagnaci či dokonce mírný pokles celkové i jádrové meziroční inflace.

Česká koruna a dluhopisy

Koruna si včera udržela své zisky, když po většinu dne setrvala pod hranicí 26,60 EUR/CZK. Posílení koruny o více než 1,5 % tak přispívá k utahování měnových podmínek a s ohledem na nižší než očekávanou inflaci relativizuje nutnost brzkého zvyšování úrokových sazeb ČNB. Zatímco koruna se pohybuje k silnějším úrovním, výnosy českých dluhopisů ustrnuly a zůstávají téměř beze změny. 

Zahraniční forex

Reakcí výnosů i dolaru na včerejší americká data byl nárůst, ale šlo pouze o přechodnou záležitost. Americké výnosy jsou nyní mírně pod včerejší úrovní a dolar na páru s eurem je po výkyvu zpět. Libra po jednání BoE oslabila, ačkoliv banka politiku nemění a zachovává si neutrální postoj.

Dnešek bude ve znamení amerických dat (inflace a maloobchod) a dalších vystoupení centrálních bankéřů z Fedu. Kromě toho ovšem začíná dvoudenní schůzka ministrů financí G7, přičemž na jejím začátku se bude řešit i odpis řeckého vládního dluhu (přítomen bude i MMF a ECB, resp. EK). Výstupy z jednání by euro mohly zajímat, neboť jakýkoliv postup k odložení Řecka by poslal německé úrokové sazby výše (což by pro EUR/USD bylo pozitivní).

Akcie

Americké akcie se ve čtvrtek dokázaly zotavit z denních minim a zavřely jenom mírně v červených číslech. Dow Jones Industrial Average uzavřel desetinu v záporu, v rámci indexu se nejlépe dařilo akciím Exxon Mobil (+0,9 %) a nejhůře Microsoftu (-1,2 %), S&P500 odepsal 2 desetiny procenta a technologický Nasdaq Composite rovněž -0,2 %. Index volatility VIX vzrostl o 3,8 % na hodnotu 10,60 b. Sektorově se nejméně dařilo spotřebitelům (-0,6 %), naopak o 0,1 % posílily farmaceuti.

Ropa

Cena ropy Brent se včera posunula mírně vzhůru k 51 USD/barel. Včera svou měsíční zprávu z trhu s ropou publikoval OPEC, který od loňského listopadu (tedy oproti období před dohodou na omezení produkce) změnil svá očekávání pro letošní růst produkce v ostatních zemích (zejména USA, ale například i Kanada či Brazílie) již na čtyřnásobek původně očekávaných hodnot. Včera tak mimo jiné uvedl, že stabilizace trhu bude vyžadovat kolektivní úsilí.

Příští úterý nás čeká zveřejnění měsíční zprávy od Mezinárodní energetické agentury. Dnes pak zveřejnění dat o aktivitě producentů v USA a o struktuře trhu od CFTC.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688