Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.05.2017 17:03:52

Summary: UniCredit SpA se dařilo díky příjmům z obchodování, filmový gigant Twenty-First Century Fox vyvážil příjmy z reklamy nižší profitabilitu filmových studií

První výsledky amerického start-upu Snap Inc. po uvedení akcií na trh investory spíše zklamala. Čísla se sice nezdají být zas tak špatná, avšak u společnosti v růstovém stadiu jakou Snap Inc je, jsou pochopitelná. Mnohem větším problémem je ale zpomalující růst uživatelské základny. Z výsledků hospodaření amerických společností svá data zveřejnil i mediální gigant Twenty-First Century Fox. Píjmy z reklamy u něj vyvážily nižší profitabilitu filmových studií. A společnost Macy’s kvůli špatnému startu roku varovala před ohrožením výhledu za rok 2017. Z evropských titulů příjemně překvapila bankovní skupina UniCredit SpA, která představila nečekaně dobré výsledky. A to díky příjmům z obchodování.

EVROPA:

UniCredit SpA – nečekaně dobré výsledky díky příjmům z obchodování

Italská banka těžila v tomto kvartálu z nečekaně vysokých příjmů z obchodování na finančních trzích. Jejich 75% meziroční růst na hodnotu 590 mil. EUR s přehledem překonal tržní konsensus stanovený na 420 mil. EUR. Příjmy z úroků sklouzly meziročně 3 % na 2,56 mld. EUR, zato se však udržely o 3 % nad predikcemi trhu. Celkové tržby se ve výsledku usadily na 4,8 mld. EUR (konsensus 4,7 mld. EUR). Snížení provozních nákladů o 3 % yoy a nezměněné rezervy na nedobytné úvěry ještě více podpořily růst čistého zisku na akcii a ten se tak zvedl o 24 % yoy na 0,66 EUR. Predikce udávaly výsledek nižší o 0,44 EUR.

Celkový objem úvěrů vyrostl o 2 % qoq, zatímco  Kapitálová přiměřenost CET1 dostala navýšení o 30 bps qoq a s hodnotou 11,45 % se nachází pohodlně nad doporučovanou regulatorní hranicí.

Akcie UniCredit v návaznosti na dobré výsledky připisují 2,5 %.

Deutsche Postvýsledky se nedotáhly na predikce, výhled na 2017 beze změn

Provozní zisk Deutsche Post nenaplnil očekávání. 1,5% yoy růst na 885 mil. EUR byl o 30 mil. EUR pod konsensem. Připsat to lze špatnému výsledku divize forwarding a také tradičních zásilkových služeb (ty tvoří polovinu provozního zisku). Čistý zisk s hodnotou 633 mil. EUR (-1 % yoy) také pokulhával za konsensem o 15 mil. EUR.

Výhled provozního zisku pro rok 2017 byl ponechán beze změn na úrovni 3,75 mld. EUR, indikujíc tak 10% yoy růst. Dobrou zprávou je nižší očekávaná efektivní daň (15 % z předešlých 19 %).

Investoři reagují na neuspokojivé výsledky a akcie Deutsche Post odepisují 4 % své hodnoty.

Deutsche Telekom – slabší finanční metriky vyvažuje přírůstek nových klientů

Tržby německého operátora meziročně stouply o 6 % na 18,65 mld. EUR, což je víceméně v souladu s tím, co očekávaly trhy. Provozní zisk tekoucí z amerického trhu však dokázal vytáhnout ukazatel EBITDA celé skupiny nad predikce trhu. Ty byly stanoveny na 5,46 mld. EUR, avšak reálně dosažený výsledek byl o 5,55 mld. EUR. Radost udělal také volný cashflow, který se svou hodnotou 1,2 mld. USD překonal odhady trhu o 10 % a to navzdory rostoucím kapitálovým výdajům.

Co se týče provozních metrik, tady bychom rádi vyzvedli čistý přírůstek klientů (net adds) v segmentu Fiber (pevné připojení). Čistý meziroční nárůst o 775 tis. značí zrychlení proti 674 tis. z předešlého kvartálu. Důležité je to zejména z toho důvodu, že se tak děje v souladu s dlouhodobou strategií Deutsche Telekom nazvanou „Future of Fixed“. Ta pro tento rok předpokládá čistý přírůstek ve výši 2,8 mil. klientů.

Je zjevné, že se jedná o smíšené výsledky, čemuž odpovídá i pohyb ceny akcií, která dnes osciluje kolem včerejší zavírací ceny.

USA:

Snap Inc – prudký pokles ceny ve světle zpomalujícího růstu uživatelské báze

Majitel chatovací služby Snapchat zaknihoval tržby ve výši 150 mil. USD, což značí téměř 300 % nárůst proti stejnému období předešlého roku. Ukazatel EBITDA však nabral opačný směr a meziročně se propadl o 100 % na -190 mil. USD. Čistá ztráta dosáhla -200 mil. USD, nebudeme-li počítat 2 mld. USD dodatečných nákladů na primární emisi, která proběhla před několika měsíci.

Čísla se sice zdají špatná, avšak u společnosti v růstovém stadiu jakou je Snap Inc, jsou pochopitelná. Mnohem větším problémem je zpomalující růst uživatelské základny. Počet denních aktivních uživatelů (daily active users) se nadzvedl jen o 36 % yoy na 166 mil. Porovnejme si to s 48% yoy nárůstem z čtvrtého kvartálu loňského roku a až 63% yoy nárůstem z třetího kvartálu. Dalším problémem jsou průměrné tržby na uživatele (ARPU), které v tomto kvartálu vyskočily o 180 % yoy na 0,9 USD. Stejný ukazatel přitom rostl ve čtvrtém kvartálu loňského roku 240% yoy tempem a ve třetím kvartálu až 370 %.

Snap musí dokázat, že si svoji relativně vysokou valuaci zaslouží. To se prozatím nepovedlo a jeho akcie tak odepisují až 20 % a klesají k 18,3 USD, což je blízko původní 17 USD hodnotě, na kterou byl při emisi dle poptávky oceněn. Prudký propad následující první uveřejnění výsledků není ve světě chatovacích služeb ničím výjimečným – akcie Facebook slétly o 11 % a Twitteru dokonce o 24 %.

Macy’s – špatný start roku ohrožuje výhled na rok 2017

První kvartál letošního roku neproběhl zrovna světově. Tržby sklouzly o 7,5 % yoy na 5,34 mld. USD, tedy ještě o něco více, než předpokládal trh. Když izolujeme tržby z obchodů otevřených déle než jeden rok (same store sales), tak Macy’s čelí 5% poklesu této klíčové metriky. Pod hodnotou konsensu skončil také provozní zisk (220 mil. USD proti 250 mil. USD) a to navzdory klesajícím nákladům. Provozní marže se zúžila o 120 bps yoy na 3,8 %. Třešničkou na dortu zklamání byla meziročně vyšší efektivní daň, která zatlačila čistý zisk na akcii k 24c, což představuje 40% meziroční propad a 30% propad pod konsensu.

Management věří, že navzdory slabému začátku roku jsou jeho cíle pro kalendářní rok 2017 nadále dosažitelné. Předpovídá tedy 2,2 – 3,3% pokles metriky same store sales a 3,2 – 4,3% pokles celkových tržeb. Avšak chce-li tato čísla reálně dosáhnout, bude muset v následujících kvartálech zabrat.

Špatné výsledky tahají akcie Macy’s o 14 % níž.

Twenty-First Century Fox – příjmy z reklamy vyvážily nižší profitabilitu filmových studií

Mediální gigant uzavřel kvartál s tržbami ve výši 7,56 mld. USD (+4,5 % yoy). Při tržním konsensu postaveném na 7,64 mld. USD se jedná o mírné zklamání, za jehož příčinu považujeme slabší výkon filmových studií. Stejný kvartál předešlého roku byl příznivě poznačen nečekaným úspěchem filmu Deadpool a srovnávací báze je tak poměrně vysoká.

Níže ve výsledovce jsou čísla již mnohem uspokojivější. Ukazatel EBITDA si meziročně polepšil o 3 % na 1,94 mld. USD, přičemž tržní predikce udávaly hodnotu 1,85 mld. USD. Skvělý výkon podal segment televizních studií, jehož EBITDA narostla o 50 % yoy na 190 mil. USD tažena dobrými čísly příjmů z reklamy. Výsledný čistý zisk na akcii byl 0,54 USD (+15 % yoy), což je o 6c lepší výsledek, než udával trh.

Akcie Twenty-First Century Fox v současnosti oscilují na kolem včerejší zavírací ceny.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688