ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  11.05.2017 09:03:57

Cestovní ruch - 1. čtvrtletí 2017

V 1. čtvrtletí 2017 se počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně zvýšil o 9,3 %. Počet nocí strávených domácími návštěvníky meziročně vzrostl o 11,3 %, zahraničními turisty o 7,3 %. Také hostů se ve sledovaných zařízeních ubytovalo více, rezidentů o 13,8 % a nerezidentů o 8,6 %.

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl v 1. čtvrtletí letošního roku 10,0 milionu nocí, což bylo o 9,3 % více než ve stejném období loňského roku. Domácí klientela strávila v ubytovacích zařízeních o 11,3 % více nocí a zahraniční hosté zvýšili počet svých přenocování o 7,3 %. Nejvíce přenocování (6,8 milionu) bylo uskutečněno v hotelech, o 8,3 % více než loni. Největší nárůst přenocování vykázaly penziony, kde se počet nocí meziročně zvýšil bezmála o třetinu, o 29,3 %. V regionálním členění vykázala vyšší návštěvnost z pohledu počtu přenocování ubytovací zařízení ve všech krajích republiky. Největší růst poptávky po přenocováních byl zaznamenán v Kraji Vysočina, kde se počet uskutečněných nocí zvýšil o 23,6 %, a také v Libereckém kraji o 20,0 %.

Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 3,6 milionu hostů, což meziročně představovalo zvýšení o 11,1 %. Ubytovaných zahraničních hostů bylo více než domácích. V porovnání s loňským rokem se počet zahraničních návštěvníků zvýšil o 8,6 %, domácí hosté navýšili své příjezdy dokonce o 13,8 %. Tři ze čtyř hostů se ubytovali v hotelech, které zaznamenaly 9,9% zvýšení návštěvnosti. Penziony navštívilo v 1. čtvrtletí letošního roku o 27,1 % více hostů než v minulém roce a ostatní hromadná zařízení navýšila příjezdy o 5,8 %. Regionálně přibylo hostů ve všech krajích. Největší dynamiku růstu příjezdů zaznamenal Liberecký kraj (o 24,7 %) a Kraj Vysočina (o 21,8 %). Dlouhá zimní sezóna v lyžařských střediscích lákala k návštěvě domácí klientelu, druhým regionem co do počtu rezidentů se po Praze stal Královéhradecký kraj.

Nejvíce zahraničních hostů (podle státního občanství) přijelo z Německa. Ve sledovaných zařízeních se jich ubytovalo 377 tisíc, bylo to o 2,3 % méně než loni, vlivem březnového poklesu o 14,1 %. Druhá příčka patřila v 1. čtvrtletí hostům z Ruské federace. Rusové začali po několika letech útlumu přijíždět znovu ve větším počtu již na konci loňského roku. Dynamika příjezdů se výrazně zvýšila na začátku letoška, kdy se počet hostů meziročně zvýšil o 45,3 % za celé čtvrtletí. V únoru se počty ruských hostů v hromadných ubytovacích zařízeních zvýšily dokonce o 66,2 % a v březnu o 60,9 %. Ubytovaných hostů ze Slovenska bylo v prvních třech měsících celkem 126 tisíc, s meziročním zvýšením o 8,1 %. Nad sto tisíc příjezdů se ještě dostala návštěvnost z Polska (+15,9 %) a Velké Británie (+5,9 %). Podobně jako u Němců došlo k poklesu návštěvnosti z Rakouska o 4,8 %. Naopak příjezdy z Koreje i Číny byly stále na vzestupu.

_________________________

Poznámky
Zodpovědný vedoucí pracovník ČSÚ: Ing. Marie Boušková, tel. 274 052 935, e-mail: marie.bouskova@czso.cz

Kontaktní osoba: Ing. Pavel Vančura, tel. 274 052 096, e-mail: pavel.vancura@czso.cz
Metoda získání dat: Přímé zjišťování ČSÚ v hromadných ubytovacích zařízeních.
Termín ukončení sběru dat: 27. 4. 2017
Termín ukončení zpracování: 2. 5. 2017
Navazující datová sada: https://www.czso.cz/csu/czso/cru_cr
Termín zveřejnění další RI: 8. 8. 2017

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování



Přečtěte si také:

10.05.2019Cestovní ruch - 1. čtvrtletí 2019 ČSÚ (ČSÚ)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688