Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.05.2017 19:18:47

Humanizační investiční sázka

Pokud se současná generace skutečně stane facebookovými humanizátory, o kterých jsem psal minulý týden, bude trh s potřebami pro psy, kočky jen kvést a to zejména jeho prémiový segment (viz „Facebookoví humanizátoři a investiční příležitost desetiletí“). V předchozím příspěvku na toto téma jsem sliboval i konkrétní tip od Citi. Je jím Blue Buffalo Pet Products. Právě tato společnost by měla podle analytiků banky nejvíce těžit z posunu poptávky po prémiovém krmivu a ze zmíněné „humanizace“ našich zvířecích společníků.

Jak ukazuje následující graf, investorská veřejnost se zatím s nějakým výjimečně dobrým výhledem pro tuto akcii neztotožnila. Nejenže je její cca dvouletá návratnost znatelně pod celým trhem, ona je dokonce v záporu. Podle našeho naturelu tedy kvůli tomu můžeme akcii odepsat, nebo to v našich očích její zajímavost ještě více zvedne, protože může jít o dosud neobjevenou hodnotu.


Zdroj: Financial Times

Z následujícího grafu je zřejmé, že ani analytici žádnou humanizační revoluci letos, či v roce 2018 nečekají – tržby by měly dál hezky růst, ovšem spíše lineárně, než aby přišel nějaký pozitivní šok. Ale to není překvapivé, protože z logiky věci tu hovoříme o dlouhodobém trendu a posunu v preferencích zákazníků. 

 
Zdroj: Financial Times

Cash flow BB je zajímavé a to v dobrém slova smyslu (viz výše uvedenou tabulku). Společnost totiž na provozu vydělává soustavně více, než proinvestuje a její volné cash flow je tak v plusu. Minulý rok jí zbylo asi 70 milionů dolarů, v roce 2015 to bylo necelých 130 milionů dolarů (investice ale tehdy byly mimořádně nízko). BB přitom zatím nevyplácí žádné dividendy, ani neprovádí odkupy. Hromadí tedy hotovost v rozvaze a její čisté zadlužení je zároveň hodně nízké (poměr čistého dluhu k EBITDA je zhruba na hodnotě 0,5).

BB je menší společností, ale jde o hotovostní dojnou kravku, která má potenciál začít vyplácet zajímavé dividendy. Nebo se může vydat cestou akvizic a pak bude záležet na tom, jak pečlivě bude vybírat své cíle. Doposud to vypadá, že pokud se ztotožníme s humanizační tezí od Citi, BB by skutečně mohla být dobrou kartou. Jak je to ale s její valuací?

Kapitalizace nyní dosahuje asi 4,95 miliard dolarů. Pokud bychom počítali s 5 % střednědobým růstem volného cash flow (poté růst klesne na 2 %), na ospravedlnění kapitalizace by nyní muselo volné cash flow dosahovat téměř 260 milionů dolarů. V minulém roce to ale bylo jen zmiňovaných 70 milionů dolarů. Růst volného cash flow tedy bude muset značně převýšit tempo růstu celého trhu, o kterém hovoří Citi. Pokud vezmeme za bernou minci oněch 70 milionů dolarů, musely by na ospravedlnění současné kapitalizace růst hodně dlouhodobě o 25 % ročně. Už za tři roky by tedy muselo být volné cash flow ve srovnání s rokem 2016 téměř dvojnásobné, za pět let trojnásobné.

Akcie tedy trochu mate tělem. Podle vývoje její ceny by se zdálo, že jí investoři moc nevěří. Jenže ona se stále pohybuje na úrovních, které fundamentálně vyžadují dost prudké zlepšování výsledků společnosti (organické, tedy ne tažené akvizicemi). Na takové zlepšování by se zmiňovaná humanizace musela dostávat do skutečných obrátek. Ani tato investiční teze tedy není černobílá a je dobré vědět, jaké jsou její odstíny.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688