Grant Capital (Grant Capital)
Komodity  |  10.05.2017 10:00:17

Pesimismus na ropě je přehnaný. Růst ropy je na dohled!

  • Během posledních dní se stále častěji setkáváme se zprávami, že dohoda ropného kartelu OPEC a nečlenských zemí o omezení těžby zatím neplní účel. Po prvotním růstu cen k 54-55 USD během podzimu loňského roku, cena černého zlata v minulém týdnu otestovala podporu na 44 USD.

  • Obchodníci, kteří nadále sází na další propad, by se však měli mít na pozoru. Zasedání OPECu se blíží a aktuální cena není pro členské i nečlenské země kartelu akceptovatelná.

Všichni se pamatujeme slova centrálních bankéřů, ať už se jednalo o slova Bena Bernankeho z amerického FEDu nebo legendární proslov guvernéra ECB Maria Draghiho, jejichž rétorika v dobách ekonomické nejistoty dávala jasně najevo, že hodlají udělat vše pro to, aby podpořili hospodářský růst, stabilitu na trzích a národní měnu. Stejná slova se nyní čekají od Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na blížícím se květnovém zasedání. OPEC bude ochoten udělat cokoliv, aby vyrovnal ropnou poptávku s nabídkou.

Nutnost použití této fráze na jedné straně ukazuje, v jak zoufalé situaci se kartel nachází poté, co cena ropy klesla dokonce pod hladinu, na níž se ropa obchodovala před zavedením současné dohody o omezení těžby. Na druhé straně by se ale měli mít ti, kteří sázejí na další pokles cen ropy, velmi na pozoru. Pokud kartel dostojí svému závazku, vytvoří pod cenou ropy pomyslnou ochranu, pod niž nenechá černé zlato klesnout. Na trhu se také proslýchá, že nedávný prudký pokles cen ropy byl umocněn nuceným zavíráním pozic velkými hedgeovými fondy. Poté co se tyto fondy ze ztrát na ropě oklepou, lze čekat, že některé budou na růst cen spekulovat znovu.

Ceny ropy na světových trzích koncem minulého týdne, po předchozím velkém výprodeji, zamířily vzhůru. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) totiž podle zdroje agentury Reuters uvažuje o prodloužení dohody o omezení těžby o devět či více měsíců, tedy až do příštího roku 2018. Dokonce i Rusko oznámilo, že podporuje prodloužení dohody s OPEC do roku 2018. Od poloviny loňského roku se produkce ropy v USA zvýšila o více než 10 % procent na 9,3 milionu barelů denně, zejména díky těžbě ropy z břidlic. OPEC na zasedání 25. května 2017 ve Vídni hodlá reagovat prodloužení dohody o snížení těžebních limitů. Ceny ropy tak smazaly předchozí ztráty, za kterými stál pokračující růst těžby suroviny ropy ve Spojených státech.

Úterní předstihové ukazatele týdenní změny zásob ropy amerického institutu API (The American Petroleum Institute) ukázaly na pokles o 5,789 milionů barelů, při očekávání poklesu pouze o 1,8 milionu. Během dnešní středeční obchodní seance budou investoři porovnávat včerejší report s dnešní statistikou oficiální agentury EIA (U.S. Energy Information Administration)

OPEC - OIL

(Reuters, Bloomberg, BH Securities, MarketWatch)

Grant Capital a.s. / Nejlepší spojení s akciovými trhy

Grant Capital se od roku 2007 specializuje se na investiční služby při obchodování s akciemi zejména v USA a také v Německu, Francii, ČR a na dalších více jak 80ti trzích. Grant Capital přináší modelová portfolia a službu privátního makléře, který je pro investory nejlepším nástrojem pro realizaci obchodních strategií. 
www.grantcapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688