Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  10.05.2017 07:16:49

DOWER-D: Macron rally, domácí politický kvas a firemní výsledky!

Macron rally vystřídala Trump rally a přidaly se i dobré firemní výsledky 1Q 2017. Staly se hlavními faktory posledních růstů. Přesto americké akcie v úterý nakonec uzavíraly smíšeně, byť indexy S&P 500 a Nasdaq Composite během dne dosahovaly na nová rekordní maxima a Nasdaq dokonce, díky Applu, na novém zavíracím maximu i skončil. Dařilo se také tuzemskému akciovému trhu, přestože ho dolů stahovalo podividendové O2.

Po dividendách O2,graf 1, se tuzemský akciový trh dostává do závěrečné fáze dividendové sezóny. Na řadě jsou teď ještě oba rakouské tituly a zamykacím klíčem bude ČEZ, graf 2. Na podzim uzavře tuzemskou dividendovou sezónu ještě Pegas Nonwovens, ale důležitějším titulem je v tuto chvíli ČEZ. Může být totiž dotčen aktuálním domácím politickým kvasem, protože návrh vedení ČEZ na dividendu je 33 /akcie, zatímco MF ČR, rozhodující akcionář, vedené Andrejem Babišem tlačí na vyšší dividendu. Jenže další osud diskutovaného vicepremiéra může cenu akcií ČEZ ještě ovlivnit.


Graf 1, O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 9.5.2017

 

Graf 2, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 9.5.2017




 

Z globálního pohledu se zatím potvrdilo pozitivní vnímání výsledku francouzských prezidentských voleb. Teď jde jen o to, zdali šance spojené s Emmanuelem Macronem nebudou opět promarněny. Důležité ale jsou i pokus a odvaha Francouzů věci změnit. Už žádné zastavení v půli cesty, jako tomu pořád v Evropě ještě je, řekli francouzští voliči. Podaří se to?

Macronovo vítězství má šanci změnit chování nejdůležitější vrstvy obyvatelstva - střední třídy. Pochopí, že investování je jednou z cest ke zvyšování, ale hlavně uchování bohatství? Pouhý zaměstnanecký vztah a "chození si pro výplatu a odměny" - ve světle IT revoluce - už ke zlepšování života nevede a v budoucnosti nepovede. Nové generace musí hledat i nové cesty a dostat příležitost mít kam vydělané peníze investovat. Jen tak povedou ke generování nových peněz. To je jediná cesta k budování osobního bohatství. Žádné politické pletichy se slepou a pohodlnou oddaností k tomu či onomu politikovi či straně.

Domácí akciový trh ovládají aktuálně dva faktory. Politický kvas a končící dividendová sezóna. Pokud se týká prvního faktoru budeme ještě svědky nejednoho kotrmelce. Velký vliv na tuzemský trh ale mít nebudou. Důležitější bude závěr dividendové sezóny. Aktuálně jsou ještě na pořadu dne dividendy VIG, graf 3 a Erste Bank, graf 4.

 

Graf 3, VIG, OS MACD a Bollingerova pásma k 9.5.2017

 

Graf 4, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 9.5.2017 

 

Později, až všechny dividendy oběhneme přijde na řadu spekulace s cílem znovu navýšit základní kapitál, který se nám při "obíhání dividend" snížil. K účinné spekulaci nám pomůže znalost čtvrtletních firemních výsledků. Na domácí akciové kolbiště teď proto vstoupí správná vyhodnocení firemních hospodářských výsledků 1Q 2017.

 

  DOWER-D










K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688