Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.05.2017 15:38:23

Velká Británie a Německo. Kritická místa pro výsledky hospodaření E.ONu


Největší německá energetika E.ON nemůže být s výsledky hospodaření za první čtvrtletí roku spokojena. Tržní reakce akcií však naznačuje, že investoři čísla zase za tak špatná nepovažují. Zisk firmy se totiž meziročně výrazně snížil, a to až o 46 procent. A důvody? Slabší spotřebitelská poptávka ve Velké Británii a menší objem výroby elektřiny z větrných turbín.

E.ON meziročně ztrácí

Čistý zisk energetického koncernu za tři měsíce do konce března klesl na 629 milionů eur, což představuje 31 centů za akcii. Čísla za uplynulý rok vykázala zisk 1,17 miliardy eur, tedy 60 centů/akcii. Tržby společnosti se snížily o 7 % na 10,49 miliardy eur z loňských 11,27 miliardy eur. Očekávání analytiků tak zůstala nenaplněna. Počítala totiž se zvýšením tržeb na 12,35 miliardy eur. Provozní zisk (EBITDA) klesl o 34 % na 1,04 miliardy eur. Zde čísla očekávání naplnila.

Pokud k výše uvedeným číslům podle Jána Hladkého, analytika Patria Finance připočteme jednorázovou položku přecenění, kterou E.ON zaknihoval v Turecku a jež měla hodnotu -35 mil. EUR, dostaneme se nad predikce trhu. „Bližší pohled na čísla hospodaření nám odhaluje, že kromě zmiňovaného přecenění byly slabší výsledky způsobeny ještě divizemi Customer Solutions (dodávky spotřebitelům) a atomovými elektrárnami,“ vypočetl Ján Hladký. V prvním případě se prozatím nepodařilo přenést vyšší náklady na pořízení na koncového zákazníka, a to zejména ve Velké Británii a Německu. Na výrobě energie z jádra se zase podepsaly nečekané výpadky.

Investoři čísla nepovažují za vyloženě špatná

Společnost E.ON v 1. čtvrtletí vydala 200 milionů nových akcií s cílem získat kapitál na snížení dluhu a také finanční prostředky na úhradu platby ve výši 10 miliard eur do německého fondu na likvidaci jaderného odpadu. E.ON však potvrdil investorům svůj výhled na rok 2017. Říká se v něm, že provozní zisk by se měl držet v rozmezí 2,8 – 3,1 miliardy eur (konsensus 3 mld. EUR) a čistý zisk na akcii mezi 1,2 až 1,45 mld. EUR (konsensus 1,32 mld. EUR). Tempo růstu by se podle Jána Hladkého mělo zvýšit v druhém pololetí roku s tím, jak budou stoupat tarifní poplatky ve Velké Británii a Německu a dojde k plnému obnovení dodávek energie z jádra. Podle Jána Hladkého reakce trhu naznačuje, že se ale nejednalo o vyloženě špatné výsledky hospodaření. Akcie E.ON totiž zatím posilují o 3,5 %.





 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688