Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.05.2017 19:48:42

Hrad: K odvolání Babiše je nutné vypovězení koaliční smlouvy

Návrh na odvolání ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše je podle prezidenta Miloše Zemana v rozporu s koaliční smlouvou. K právoplatnému odvolání by proto bylo nutné vypovězení koaliční smlouvy, oznámil dnes mluvčí Hradu Jiří Ovčáček po setkání Zemana s Babišem. Prezident předsedu hnutí ANO přijal na jeho žádost. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podal návrh na odvolání Babiše k 9. květnu kvůli Babišovým kauzám týkajícím se údajného ovlivňování médií a neodvádění daní.

Původně Hrad oznámil, že se dnes k návrhu na odvolání nebude vyjadřovat. Ovčáček tvrdil, že bude prezident chtít uklidnit situaci.

Zeman politikům: Odvoláním Babiše se budu zabývat až po Číně

Prezident Miloš Zeman dnes řekl politikům na Pražském hradě po jmenování generálů, že se do situace kolem návrhu na odvolání ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše vloží po návratu z Číny. Novinářům to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Zeman se z Číny vrátí v noci na 18. května. Chovanec ze slov Zemana usuzuje, že prezident o odvolání Babiše v úterý či ve středu nerozhodne. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl odvolání k 9. květnu. Chovanec řekl, že termín rozhodnutí až po 18. květnu se mu zdá dlouhý. Jmenování generálů se zúčastnil kromě jiných i Babiš.

Hrad již dříve sdělil, že se Zeman dnes podrobně seznámí s návrhem na odvolání. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK řekl, že se prezident bude určitě věcí zabývat, dnes ale Hrad žádné vyjádření nechystá. Úlohou hlavy státu je podle Ovčáčka uklidnění situace.

Chovanec novinářům řekl, že s prezidentem mluvil společně "se všemi pány" najednou a otázky odvolání se dotkly. "Pan prezident říkal, že se do toho vloží po návratu z Číny. To znamená žádný konkrétní postup, který by zvažoval, tam nezazněl," poznamenal. Dodal, že mluvil i s Babišem. Debata s ním je podle ministra vnitra stále stejná. "Stále se točíme v kruhu. Je potřeba, aby dal odpovědi na otázky, které jsou na stole," řekl.

Kromě Chovance a Babiše byl dnes na Pražském hradě také ministr obrany Martin Stropnický a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (oba ANO) nebo místopředseda lidovců Jan Bartošek.

"Pan prezident se bude v každém případě věcí zabývat, ale my nebudeme v žádném případě dnes poskytovat jakýkoli komentář," uvedl Ovčáček. "Úlohou prezidenta republiky je přispět k uklidnění situace, zamezení vládní, případně ústavní krize. Snahou prezidenta bude, aby do říjnových parlamentních voleb v České republice fungovala akceschopná vláda, která nebude zmítána nenávistmi a rozpory mezi dvěma představiteli," dodal.

Ústava je nad smlouvou

Odvolání Babiše k 9. květnu navrhl premiér Sobotka kvůli Babišovým kauzám týkajícím se možného ovlivňování médií a neodvádění daní. Mluvčí Hradu poté oznámil, že Zeman chce o návrhu rozhodnout až po návratu z návštěvy Číny po 18. květnu. Podle ústavních právníků však ústava nedává Zemanovi příliš možností Babiše neodvolat a měl by postupovat bez zbytečných odkladů, podle premiéra v řádu několika pracovních dnů.

Stejný názor má i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). "Doufám, že (prezident) bude respektovat Ústavu a že to udělá. Ústava nedává žádnou lhůtu, takže se předpokládá, že to bude bezprostředně. Zvyklosti, které patří k ústavnímu systému, byly v minulosti naplňovány a dodržovány," řekl dnes novinářům.

Třetina senátorů v pátek sdělila ve společném prohlášení, že Zeman dosavadním přístupem k vládní krizi znevažuje ústavu, a senátoři jsou proto připraveni konat. Ze zákona může Senát navrhnout ústavní žalobu na prezidenta. "V úterý budeme mít organizační výbor, takže předpokládám, že to bude předmětem našeho jednání," uvedl dnes předseda Senátu Štěch.

Na internetu se dnes objevila další nahrávka, která údajně zachycuje vicepremiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, jak se domlouvá s novinářem svého někdejšího deníku Mladá fronta Dnes na zveřejnění informací z policejního spisu namířených proti ČSSD. Jde o další zveřejněnou nahrávku s podobným obsahem. Podle Babiše jsou nahrávky sestříhané, předseda ANO tvrdí, že se stal obětí cílené provokace.

(Zdroj: čtk, ČT, Reuters)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688