Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.05.2017 16:36:45

Úvěrová krize slaví desetileté výročí, jenže bublina je zpět


Snad kvůli víru posledních globálních politických a ekonomických událostí téměř zapadlo jedno důležité výročí. Je to právě deset let, co svět vstoupil do finanční krize. Připomínka je ale na místě. Ekonomické okolnosti jsou totiž dnes údajně až „děsivě“ podobné těm, které ony komplikace vyvolaly.

„Přestože uplynulo deset let od vzniku úvěrové krize, dnešní ekonomické okolnosti jsou ve svých základech až děsivě podobná těm, které vedly ke krizi,“ říká Ian Spreadbury, portfolio manager Fidelity International. Podle něj se tak dá říct, že úvěrová bublina je nyní zpět. Pro připomenutí - vzniku finančních komplikací v roce 2006 předcházelo v globálním měřítku zpřísnění měnových politik, což bylo ovlivněno vyvrcholením „zpřísňovacího“ cyklu měnové politiky, spuštěného v USA už v roce 2004. Příčinou k tomu byl poměrně solidní růst HDP a mírný nárůst inflace ve Spojených státech amerických. A globální růst HDP činil průměrně kolem 5 % ročně během tří let až do konce roku 2006.

Srovnání s roky 2006/7 je až nebezpečně podobné

Podle Iana Spreadburyho volatilita dluhopisových i akciových trhů vykazovala minimální hodnoty, stejně jako „spready“ firemních dluhopisů. Ocenění akcií bylo na vysoké úrovni a nebylo překvapivé, že díky vysokým výnosům byly v roce 2006 dluhopisová aktiva nejvýkonnější třídou investic s výnosem kolem 10 %. A to podle Iana Spreadburyho i přes jasné známky zhoršování kvality úvěrových portfolií spojené s obavami o zpětné nákupy akcií a rizikovým událostem.

Takže otázka zní: Je dnes něco jinak? Podle Iana Spreadburyho je hodnocení dnešní situace možné rozdělit do několika bodů.

Tak za prvé: Hodnota globálního hrubého domácího produktu je dnes mnohem nižší – cca 3 % - a možná, což je ještě důležitější - jeho nominální vývoj pokračuje spíše v propadu na nejnižší hodnoty od třicátých let minulého století, a to i přes masivní program kvantitativního uvolňování při super nízkých úrokových sazbách.

Za druhé: Strukturální faktory, které před deseti lety vedly k úvěrové krizi, se nyní ještě více zintenzivnily. Jde hlavně o vysokou míru globální zadluženost, poměřovanou k HDP, ještě rychlejšímu stárnutí populace a majetkové nevyrovnanosti v globálním měřítku. Podle Iana Spreadburyho je ve skutečnosti ukazatel Dluhu k HDP celosvětově za hodnotou z roku 2006. „Bublina dluhu je zpět, neboť to, co se změnilo je jen jeho složení,“ konstatoval Spreadbury.

A za třetí: Ačkoli jsou podle Iana Spreadburyho jak realizovaná, tak i implikovaná volatilita dnes na velmi nízké úrovni, na rozdíl od roku 2006/7, je celosvětová nejistota v oblasti hospodářské politiky o poznání vyšší. A to významně zvyšuje riziko politické chyby. „To spočívá v tom, že optimismus podpořený plány americké administrativy Donalda Trumpa na reflaci neodpovídá realitě, neboť dochází ke zpřísňování finančních podmínek na trhu, kdy rostou úrokové sazby, dochází ke zvyšování úrokových sazeb hypoték v USA a posilování dolaru, včetně krácení programu kvantitativního uvolňování,“ vysvětluje Ian Spreadbury.

Nehledejte agresivně zisky, radí expert 

Sečteno, podtrženo: Podle Iana Spreadburyho z Fidelity International, zjevně narůstají zásadní systémové rizika a ta si podle něj uvědomují přinejmenším trhy s vládními dluhopisy. „Rizika rostou a dluhopisové výnosy jsou stejné nebo klesají, nicméně jsou pořád na extrémně nízké úrovni,“ uvedl Spreadbury. A při započítání popisovaných skutečností by si investoři měli uvědomit, že je ten správný čas na skutečnou diverzifikaci a přípravu na horší časy. „I když to může trvat nějakou dobu, než bublina praskne, myslím, že je lepší začít se na to připravovat už dnes,“ uzavírá Spreadbury. Doporučuje proto jasnou diverzifikaci investic.

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688