Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  05.05.2017 09:29:23

Proč profesionální sportovci končí na dlažbě a jak se vyvarovat toho, abyste dopadli podobně?

Příkladem nezodpovědného zacházení s penězi mohou být vrcholoví sportovci. Dle statistik vyhlásí osobní bankrot v době do 5 let od ukončení kariéry 6 z 10 hráčů Premier League (nejvyšší fotbalová liga v Anglii) či 7 z 10 hráčů americké NFL (nejvyšší liga amerického fotbalu v USA) či NBA (nejvyšší basketbalová liga v USA). Jak je možné, že někdo, kdo během profesionální kariéry vydělal i stovky milionů korun, skončí s prázdnou kapsou už během 5 let? Důvody jsou stejné bez rozdílu sportu či místa působení, a to:

  1. nadměrné utrácení
  2. špatně investované peníze (pamatujete si např. na příklad Romana Čechmánka?)
  3. peníze svěřené do „špatných“ rukou (i zde máme příklad z České republiky – Václav Nedorost)
 

Nadměrné utrácení

V době, kdy vám chodí každý týden či měsíc na účet miliony korun, velmi snadno podlehnete pokušení na kupování drahých aut, nemovitostí, umění apod., a to jak pro sebe, tak své blízké. Ovšem, v okamžiku, kdy zdroj peněz vyschne či se výrazně ztenčí, ukusují výdaje spojené se správnou nabytého majetku velkou měrou z peněz, které se sportovci podaří našetřit. Navíc, dle sportovních psychologů je pro profesionální sportovce těžké „přehodit“ na skromnější životní styl. Z tohoto plyne ponaučení, že nestačí budovat úspory, je také nutné upravovat životní styl aktuální finanční situaci. Vytvořte si pohotovostní finanční rezervu, která vám pomůže pokrýt výdaje po dobu 9–12 měsíců v době, kdy se váš příjem zmenší z důvodu pracovní neschopnosti, nezaměstnanosti apod. Ovšem, v okamžiku, kdy k tomuto dojde, tj. váš příjem bude menší, okamžitě se zaměřte na své výdaje a omezte všechny nezbytné útraty. Váš příjem totiž může být menší i déle než 12 měsíců a pak nastává problém v podobě nutnosti rychlého prodeje majetku, často pod cenou.

Špatně investované peníze

V případě, že se rozhodnete začít zhodnocovat své úspory v podnikání či cenných papírech, vždy dbejte na to, abyste použili pouze ty peníze, o které můžete přijít. V žádném případě se kvůli investování či podnikání nezadlužujte (hlavně, pokud doposud nemáte s podnikáním žádné zkušenosti) a také nerozpouštějte finanční rezervu. Na rozdíl od sportovních hvězd, vy zřejmě budete „riskovat“ podstatnější část svého majetku, tj. máte mnohem menší prostor na chyby a každá špatná investice vás tak bude bolet více a déle.

Peníze svěřené do špatných rukou

Současná legislativa poskytuje spotřebiteli (vám) vysokou míru ochrany. Nicméně, i tak dnes a denně Češi investují peníze do nevhodných produktů. Záruku férového chování bohužel nedává záštita velké poradenské společnosti či banky. Ke špatným doporučením dochází jak z důvodu neznalosti (podívejte se na demografickou strukturu finančních poradců v MLM společnostech), hamižnosti (viz „podvod 21. století“ v podobě spoření v rámci IŽP) či jednoduše nastaveným prodejním plánům (to hrozí především v bankách a „jednobarevných“ pojišťovnách). Nezáleží přitom na tom, jestli vám s investicemi radí váš blízký nebo úplně cizí člověk. Abyste snížili riziko toho, že peníze svěříte do špatných rukou, zajímejte se o to, jestli:
  • má člověk, který vám radí s investicemi registraci investičního makléře, ne pouze registraci investičního zprostředkovatele (investiční zprostředkovatel by vám správně měl „pouze“ prodat to, o co sami požádá V praxi však dochází k tomu, že investiční zprostředkovatel dá doporučení a do investičního dotazníku mylně napíše, že se jedná pouze o zprostředkování vámi požadovaného produktu)
  • má tato osoba dostatek zkušeností s investicemi
  • má tato osoba možnost výběru z většího počtu finančních produktů
  • tento člověk dříve nezpůsobil jinému svému klientovi výraznou finanční újmu
Samozřejmě je vhodné obrátit se s žádostí o doporučení investic na více poradců. Ptejte se, na názory na konkrétní finanční produkty, požádejte o „kritiku“ jiného investičního doporučení apod. Zpětná vazba od většího počtu poradců vám pomůže ke správnému rozhodnutí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688