TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.05.2017 10:28:03

Sobotka demisi DNES NEPODÁ. Zeman se poprvé vyjádří ke krizi


Nečekanou demisi své vlády oznámil premiér Bohuslav Sobotka v úterý. Uvedl, že ho k tomu vede neochota Andreje Babiše vysvětlit otázky okolo svého podnikání nebo rezignovat na post ministra financí. Mluvčí Kanceláře prezidenta ve středu informoval, že Sobotka podá demisi ve čtvrtek v 15:15. Podle dalších informací se tak ale nestane a premiér pouze seznámí prezidenta se stanoviskem ČSSD k dalšímu postupu a s analýzou majetkových poměrů ministra financí.
Demise by měla být platná až od poloviny května.

S prezidentem se během středy sešli předseda hnutí ANO Andrej Babiš a ministr vnitra a statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Oba po schůzkách s hlavou státu uvedli, že prezidentova slova si vykládají tak, že Miloš Zeman ve čtvrtek demisi Sobotkova kabinetu přijme.

Demise by podle indicií, které se objevily ve středu, měla mít odloženou účinnost. Platná bude až od poloviny května, až se prezident vrátí z cesty po Číně. Tam totiž s sebou bere i několik ministrů Sobotkova kabinetu a podle Chovance bude lepší, když tou dobou vláda ještě nebude v demisi.

Ministr financí Andrej Babiš ve středu zopakoval, že nevidí důvod, proč by měl na svůj post rezignovat. Prezidentovi také řekl, že za stávající situace nechce být pověřen případným sestavením nového kabinetu. Na to podle Babiše má právo ČSSD coby strana, která vyhrála volby.

Vládní strany nadále nechtějí, aby situace dospěla k předčasným volbám. Po těch naopak začala volat část opozice. Podle předsedy ODS Petra Fialy by se měly konat na začátku září. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zase mluvil o konci června.

Prezident se zatím k vládní krizi nevyjádřil. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka "bude postup prezident oznámen ve správný čas", napsal v úterý na twitter Ovčáček. Chovanec ale prozradil, že se se Zemanem shodli na tom, že úřednická vláda by nebyla dobrým řešením.

Kromě předčasných voleb a sestavení úřednické vlády může současnou vládní krizi vyřešit sestavení nové vlády, která by získala důvěru parlamentu, nebo dovládnutí současné vlády v demisi až do plánovaných voleb do Poslanecké sněmovny, které prezident vyhlásil na říjen.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688