Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  03.05.2017 13:55:34

Novo/Nordisk má velmi dobré výsledky hospodaření Díky kontrole nákladů a silným tržbám


Největší světový výrobce inzulínu, společnost Novo Nordisk, představil své výsledky hospodaření za první čtvrtletí roku 2017. Díky překonání ziskových odhadů a velmi příznivému výhledu firemní akcie atakovaly svá sedmiměsíční maxima a během dopoledne připsaly 7 procent.

Novinkám v portfoliu Novo Nordisk se dařilo 

Společnost Novo Nordisk za 1. čtvrtletí roku 2017 představila tržby v hodnotě 28,5 miliardy dánských korun (DKK). Podle Jána Hladkého, analytika Patria Finance se jedná o téměř pětiprocentní meziroční růst, který o 0,5 miliardy DKK překonal konsensus trhu. Podle Jána Hladkého rostoucí tržby a pokračující kontrola nákladů rozšířily provozní marži na 47,4 % (meziročně +170 bps), zatímco trhy předpokládaly pokles na 43,5 %. Výsledný čistý zisk na akcii zastavil svůj růst na 4,06 DKK (meziročně +10 %), čímž s klidem překročil tržní konsensus stanovený na 3,64 DKK.  

„Jeden z hlavních produktů, Novolog, jenž dává zhruba dvacet procent tržeb společnosti, posílil meziročně o 17 % na 5,3 miliardy dánských korun,“ konstatoval Ján Hladký. Trh počítal s 3% nárůstem. Pokles v prodejích léčiva Levemir nebyl podle Jána Hladkého až tak výrazný jak se čekalo a zastavil se na 4 mld. DKK (meziročně -8 %). Victoza, další klíčový produkt firmy, posílila meziročně tržby o 25 % na 5,7 mld. DKK, přičemž predikce se upíraly k 5,2 mld. DKK. „Skvělá čísla přinesla také nová generace inzulínu, jejíž tržby vyskočily meziročně o 170 procent na 1,7 miliardy dánských korun, i když v tomto případě trh počítal s trochu lepším výsledkem, totiž 1,8 miliardy DKK,“ řekl Ján Hladký.

Příznivé výsledky zlepšily výhled společnosti 

Výsledky jsou očividně pozitivní. Silný růst tržeb určitě potěšil, avšak naši pozornost zaujaly spíše stabilní náklady a z toho plynoucí širší provozní marže,“ zhodnotil výsledky hospodaření Ján Hladký.
Snad ještě lepší, než čísla samotná, potěší výhled společnosti, která na základě čísel z prvního kvartálu, své odhady vylepšila. A to i přes obavy řady odborníků, kteří varují hlavně před tlakem amerických zdravotnických zařízení na snižování cen léčiv, stejně tak jako podobné aktivity prezidenta USA Donalda Trumpa. Novo Nordisk na to ale reagovalo prohlášení, že nové produkty v oblasti léčby cukrovky a obezity pomohly výsledkům za prvním čtvrtletí a tím potlačily obavy investorů z rostoucí konkurence a snižování marží na klíčovém americkém trhu.

Novo Nordisk sice změnil prognózu vývoje tržeb za rok 2017 na „nulový“ meziroční výsledek až na 3procentní růst oproti předchozímu odhadu, který počítal s propadem tržeb o 1 procento až do 4procentního růstu, ale zvýšila odhad provozního zisku na meziroční výsledek od  -1 do 3 procent růstu, z původního odhadu, který počítal s propadem o 2 procenta až do 3procentního růstu.



 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688