Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  03.05.2017 11:54:04

Volkswagen zvýšil v 1Q17 zisk i tržby, dozvukům emisní krize navzdory


Koncernu Volkswagen se daří vzpamatovat se z rány, kterou mu uštědřil skandál s měřením emisí. Zisk, příjmy i ziskovost největší světové automobilky se v prvních třech měsících zlepšily, zatímco se management stejnojmenné automobilové značky snaží i nadále napumpovat jí novou krev do žil. Akcie Volkswagen ve Frankfurtu dnes odevzdaly počáteční mírné zisky, naposledy klesaly o 1,26 procenta

Německá automobilová skupina v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o téměř 44 procent na 3,4 miliardy eur a provozní zisk o 40 procent na 4,37 miliardy eur. Tržby se zvýšily o 10,3 procenta na 56,2 miliardy eur. Pozorně sledovaná je provozní marže, která se zvýšila na 7,8 procenta z 6,8 procenta před rokem. V samotné značce Volkswagen, která je největší divizí koncernu, se provozní marže zvýšila o 4,3 procentní body na 4,6 procenta, upozorňuje analytik Patria Finance Ján Hladký. Cílem šéfa divize je mít tento ukazatel do orku 2020 na 4 procentech.

"Po předešlém slabém roku se výsledky zdají být uspokojivé, zejména provozní marže VW, nicméně upozorňujeme na 30procentní meziroční propad tržeb divize VW," říká Hladký. Výrazný dopad měla položka "jiné", jež v tomto kvartálu snížila celkové tržby jen o 6 mld. EUR, proti 14 mld. EUR z prvního kvartálu 2016

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Výše zmíněný vylepšený ukazatel rentability tržeb je pro automobilku klíčový v době, kdy by jí kvůli odškodnému za bezprecedentní emisní aféru mohly odtéct miliardy eur v hotovosti. Rozsah? Skupina v dnešním prohlášení hovoří o „dvouciferné“ částce jenom pro tento finanční rok

Automobilka si na úhradu pokut, zpětné odkupy vozidel a opravy v souvislosti s aférou vyhradila zatím 22,6 miliardy eur, přičemž velkou část zřejmě vyčerpá letos. Pro automobilku to je finanční břemeno, se kterým se musí vypořádat v době, kdy automobilový průmysl houfně investuje do vývoje samořízených aut a rozšiřuje flotily elektromobilů. To je směr, kterým se ubírá také Volkswagen. Autogigant z Wolfsburgu hodlá do hybridních vozů a aut na baterie v příštích pěti letech investovat zhruba 9 miliard eur, trojnásobek toho co v současnosti.

Výhled na celý rok dnes koncern nicméně ponechal beze změn, nadále počítá se celoročním růstem až 4 procenta. U klíčové provozní marže počítá pro celý tento rok s růstem mezi 6 a 7 procenty.

Volkswagenu se v úvodu roku podařilo zvýšit zisk, i když prodeje klesaly. Od ledna do března dodal zákazníkům po celém světě 2 495 053 vozidel, což je o 13 026 méně (-0,5 %) než ve stejném období před rokem. Posun v globálních dodávkách po jednotlivých měsících ukazuje následující graf (letošní vývoj dodávek je zachycen tmavší modrou).

 

Zdroj: Volkswagen

K vyššímu zisku pomohly jednak kroky na snižování nákladů, ale také nové produkty. "Tyto kvartální výsledky představují první hmatatelný výsledek" výdajové disciplíny Volkswagenu po emisní krizi, uvedl finanční ředitel Frank Witter. Podle CEO celé skupiny Matthiase Müllera výsledky pozitivně ovlivnil silný výkon značek skupiny, uvedení nových, podmanivých produktů a solidní zisk v západní Evropě. "Vyplácejí se i snahy o zlepšení výkonnosti a produktivity," dodal šéf koncernu, který kromě stejnojmenného Volkswagenu čítá ještě 11 značek.

Jednou z nich Škoda Auto. Podobně jako mateřské skupině i jí provozní zisk v úvodu roku rostl, když stoupl o 31,8 procenta na 415 milionů eur. Tržby z prodeje se zvýšily o 28,3 procenta na 4,3 miliardy eur. K lepším výsledkům napomohl vyšší objem prodeje, lepší marže a také vývoj směnných kurzů.

Mladoboleslavská automobilka, která letos v únoru uvedla na trh model Kodiaq, už dříve uvedla, že v letošním prvním čtvrtletí i v samotném březnu zaznamenala nejvyšší prodej za 122 let historie firmy. V prvním kvartálu prodala 283 500 vozů, meziročně o 2,5 procenta více. V březnu se dodávky zvýšily o 2,1 procenta na 108 500 vozů.

Zdroje: Volkswagen, BBG, ČTK, Patria Finance

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688