Research (Česká spořitelna)
Investice  |  03.05.2017 10:03:50

Řecko nakonec nezkrachuje

Athény spolu s Troikou (ECB, Evropská komise a MMF) si konečně uvědomily, že Evropa si nemůže dovolit další krizi v podobě řeckého defaultu, který by byl nejspíše rovněž spjat s odchodem z eurozóny, a v noci na úterý proto upekly novou dohodu. Řecko tak bude i nadále dostávat prostředky ze třetího záchranného programu, který trvá do roku 2018, čímž bude schopno v červenci dostát svým závazkům a splatit věřitelům 7 mld. euro.

Výměnou za další pomoc se Athény zavázaly k reformám na trhu práce, privatizaci státního majetku (včetně 40 % podílu v energetické společnosti PPC) a nižším důchodům. Díky menším penzím by řecká vláda měla v letech 2019 a 2020 každoročně ušetřit částku odpovídající přibližně 1 % HDP. Právě škrty v důchodech ale patří mezi nejdiskutovanější (negativní dopad na spotřebu) a nejméně populární opatření. Současná vláda Alexise Tsiprasa tak nejspíše přijde o další volební hlasy (řádné volby se konají v roce 2019). A podle předvolebních průzkumů by musel nastat ekonomický zázrak, aby se Syriza opět podívala do vlády. Hlavní opoziční strana - Nová demokracie - má totiž dostatečné preference, aby sama sestavila jednobarevnou vládu. Volby jsou ale stále daleko a předvolební průzkumy mají tendenci se mýlit. Přesto všechno má ale Nová demokracie lepší vyhlídky na složení koaliční vlády než Syriza.


Vraťme se ale zpět k reformám. Pokud bude Řecko i nadále dodržovat předem stanovené rozpočtové přebytky, tak by mohlo dostat odměnu v podobě nižších daní. Otázkou ale je, jak moc je tento scénář pravděpodobný. Letos sice dosáhlo primárního přebytku ve výši 4,2 % (přebytek před započítáním nákladů na obsluhu dluhu), věřitelé ale očekávají podobně dobré výkony (3,5 %) i v dalších letech, přesněji řečeno po celou následující dekádu.

Celá dohoda má pak ještě další dimenzi, a to jaké nároky budou věřitelé klást na Řecko v blízké budoucnosti. Mezinárodní měnový fond, po jehož finanční účasti všichni touží (aktuálně působí pouze v roli poradce a poskytovatele technické podpory), si totiž nemyslí, že by současná léčba byla dlouhodobě udržitelná a ku prospěchu Řecka. Svoji účast podmiňuje nižšímu přebytky okolo 1,5 % (přebytky ve výši 3,5% jsou bez strukturálních reforem nesmyslné, dlouhodobě neudržitelné a omezují kapitálové výdaje vlády), odpuštěním části dluhu a vyšším reformním úsilím. Naopak země eurozóny, jejichž občané a banky jsou věřiteli Řecka, nejsou ideji odpuštění části dluhu příliš nakloněni. Uzavření včerejší dohody ale naznačuje, že Troika bude nakonec schopná nalézt společné řešení. Více bychom se mohli dozvědět na zasedání euroskupiny (ministrů financí eurozóny), jež se uskuteční 22. května.

Roman Sedmera


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688