Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.05.2017 17:23:24

Pražská burza uťala růstovou sérii, oznámení o demisi vlády jí ale nepohnulo


Pražská burza dnes klesla, rozhodnutí premiéra Sobotky podat společně s celou vládou demisi ovšem zůstalo bez výraznější odezvy. Trh táhly dolů finanční tituly, klesal i ČEZ, který se dostal pod hladinu 430 . Koruna po zapsání denního minima po zapsání denního minima 26,957 ztráty mírně korigovala, naposledy oslabovala na zhruba 26,901 za euro.

Premiér Bohuslav Sobotka dnes oznámil, že tento týden skončí celá česká vláda. Odvoláním ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše by z něj učinil "mučedníka" a tato diskuse by odvedla pozornost od toho, co je podstatné, a to je ministr financí v konfliktu zájmů, uvedl Sobotka. Demisi chce ve středu předat prezidentu republiky. Podle vicepremiéra Babiše je Sobotkovo rozhodnutí špatné a nejlepší by bylo, kdyby kabinet dovládl v demisi. Odmítám, že jsem nic nevysvětlil, řekl také Babiš. Prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka uvedl, že oznámení premiéra Sobotky nyní ponechává bez komentáře. Postup prezidenta republiky bude oznámen v pravý čas.

Index PX ztratil v úvodu zkráceného týdne 0,58 procenta na 1001,98 bodu, což je pro něj první den v červeném po sedmi dnech růstu za sebou. V pondělí byla pražská burza podobně jako většina hlavních trhů ve světě zavřená.

Na konci tohoto týdne zveřejní svoje kvartální výsledky Komerční banka a Erste Bank. Oba tituly dnes v Praze ztrácely. Erste odepsala 1,13 procenta na 876,00 na akcii, Komerční banka klesla o 1,24 procenta na 943,20 na akcii. Mírnější ztráty zaznamenaly také dva zbylé finanční tituly, Moneta Money klesla o čtvrt procenta na 79,40 , pojišťovna VIG zůstala v pražské lince v mírném záporu na 643,90 . Index evropských bank Stoxx 600 Banks rostl naposledy o 0,6 procenta.

ČEZ dnes odepsal 0,58 procenta na 427,70 po sdělení, že CIB Group je od ČEZu připravena koupit byty v pražské Písnici; nabídla obdobnou částku jako vítěz dřívějšího tendru, společnost Kennial ze skupiny ARCA Capital Pavola Krúpy. Kennial v únoru vyhrála výběrové řízení s nabídkovou cenou zhruba 1,3 miliardy korun. Důvodem rozhodnutí tyto byty nekoupit je podle Kennialu žaloba nájemníků na určení vlastnictví a právní vady, které nebyly součástí podmínek tendru.

Unipetrol pokračuje v růstu, po pátečním více než 3procentním nárůstu přidal dalších 1,79 procenta na 284 za akcii. „Nadále jsme na tuto akcii pozitivní a domníváme se, že by se mohla v delším horizontu podívat na 300 ,“ uvedl dnes před trhem makléř Patria Finance Tomáš Uher.

Z velkých jmen rostl dnes v Praze ještě PEGAS Nonwovens (+0,65 procenta) a Kofola (+0,55 procenta). Objem obchodů s akciemi zůstal před závěrečnou aukcí pod dlouhodobým průměrem na 0,567 mld. . Průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,667 mld. .

V regionu se vesměs dařilo, polský WIG 20 rostl naposledy o 0,61 procenta a rakouský ATX o 0,09 procenta. Maďarský index BUX naposledy ztrácel 0,13 procenta.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688